Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25778)

„Скопје: нови индустрии на стари локации“ во МКЦ

Во „Галерија 2“ во Младинскиот културен центар - Скопје ќе се отвори архитектонската изложба насловена „Скопје: нови индустрии на стари локации“. Архитектонската изложба „Скопје: нови...

Дали цивилизацијата е само тенок слој лак обоен над варварството?

Швајцарскиот писател Јонас Лишер ни прикажува една фиктивна приказна за кризата во 2008 година што е сместена, ни помалку ни повеќе, на милионерска свадбена...

Раси на кучиња што живеат најдолго

Животни Повеќето раси на кучиња живеат помеѓу 10 и 13 години, а има и такви што живеат подолго од тоа. Дознајте кои раси живеат најдолго,...

Животот е во боја, но црно-белото е пореално

Mала изложба на црно-бели фотографии и графички дизајн на авторите Слободан Циклевски и Гордана Каракашевска насловена „B&W freestyle photography“ ќе се одржи од 24...

Развиена вештачка интелигенција го открива ракот на дојка години пред да...

Технолошкиот институт во Масачусетс (МИТ) разви вештачка интелигенција што може да го препознае потенцијалниот развој на рак на дојка неколку години пред да биде...

Лимонот има повеќе бактерии отколку тоалетната школка

Лимонот е лесен начин да им се додаде малку вкус на обична вода, сок или чај, но некои студии покажуваат дека додадениот вкус можеби...

Будењето на нацијата што сонуваше

Песни што ме тераат да играм На 18 октомври 1988 г., во продукција на Ник Сансано (продуцентот на „Паблик енеми“, „Ајс кјуб“, „Ран ди-ем-си“…) излегува...

Каде настанала првата азбука

Во науката постои консензус дека првата вистинска азбука била создадена во феникиската цивилизација. За разлика од двата други широко користени системи за пишување во...

Објавени две дела од современи бразилски автори

Современата бразилска литература има посебна книжевна вредност и заслужува да биде дел од сечија домашна библиотека Неодамна во издание на „Антолог“ излегоа два романа од...

ИАЕА: Исчезнаа 2,5 тона ураниум од складиште во Либија

Инспекторите на Агенцијата за атомска енергија на ОН (ИАЕА) откриле дека околу 2,5 тона природен ураниум во Либија исчезнале од место каде што биле...