Маркетите немаа време да се престројат за цените, затворањето треба да биде последна мерка,...

Мерката е престрога, драконска, непотребна, предизвикува штети и тоа треба да биде последното нешто кон кое ќе прибегнат институциите. Многу беше кратко времето за...

Бизнис-секторот со анализа: Солидарното оданочување ќе ги дестимулира успешните компании

Економистите и стопанството во целост се согласни дека т.н. данок на солидарност ќе ги демотивира субјектите за нови инвестиции, затоа што повисок данок ќе...

Пазарниот инспекторат затвори ланци на супермаркети, не ги почитувале замрзнатите цени

Директорот на Државниот пазарен инспекторат, Горан Трајковски објави дека вчера инспекторите казниле и затвориле повеќе ланци на големи маркети во скопските населби Чаир, Тафталиџе,...

Нови хоризонти на искрена и долгорочна соработка на дланка

Пекинг го поканува Скопје да се синхронизира двострана иницијатива за пообемна соработка Кина е широко отворена за соработка со сите земји од Западен Балкан. Пекинг...

Бизнис-секторот во очекување на пресвртната точка за глобалната монетарна политика

Мислењата се поделени во однос на тоа која е вистинската основна сила на глобалната економија. Прашањето што сѐ уште не е одговорено е дали...

Локомотивата (на ЕУ) забавува, вагоните (земјите надвор од ЕУ) застануваат…

Продлабочувањето на рецесивните текови во Германија може негативно да влијае врз македонскиот извоз, односно да придонесе кон намалување на економските активности на извозно ориентираните...

Бислимоски: Доколку не работи ТЕ-ТО ќе ни се случи ценовно цунами

Доколку не работи ТЕ-ТО ќе ни се случи ценовна катастрофа со топлинската енергија во Скопје а ние тоа нема да го дозволиме. Затоа нема...

Парафискалните давачки не се мала пречка за пазарната економија

„Скриените давачки“ треба да се сведат на минимум по сите основи, особено за посреднички тарифи, како при заверување така и при извршување. Во никој...

Претседателот на УО на Шпаркасе Банка – дел од самитот за сина економија

Во хотел „Панорамика“ во Скопје, вчера се одржа „Blue Economy Summit 2023“, каде што учествуваше и претседателот на Управниот одбор на Шпаркасе Банка АД...

Откриен токсичен пестицид во пиперки од Македонија увезени во Хрватска, АХВ ќе ги уништи...

Забранет отровен пестицид е откриен во зеленчук увезен од Македонија, објави Европскиот систем за брзо предупредување за сообраќај со храна. - Во пиперките од Северна...