Со дуото „Селена“ отворен „Класичниот меѓународен фестивал Струмица 2023“

Второто издание од фестивалот на класична музика „Класичен меѓународен фестивал Струмица 2023“, на кој најголемиот дел од програмата ќе биде посветен на камерната музика,...

Неделава концерти на триото „Аура“ во Кавадарци и Битола

Реномираниот камерен состав, триото „Аура“ (Страшо Темков - флејта, Ана Гацева - пијано и Марјан Милошевски - фагот), оваа недела ќе одржи два рецитала...

Добитничката на наградата „Планета“ на македонски јазик

Издавачката куќа „Антолог“ ја објави книгата „Сето тоа ќе ти го дадам“ од Долорес Редондо. Авторката е добитничка на наградата „Планета“, која се доделува...

Креациите што ги создавам ги чуваат моите македонски корени

Маргарита Алексиевска Склави-Ита, наша дизајнерка во Италија Маргарита Алексиевска Склави-Ита, позната по својот бренд „Хаус оф Ита“, е мултимедијална уметница со потекло од Македонија, која...

Олга Панкина организираше македонски литературни настани во Москва

По повод Денот на словенското писмо, Олга Панкина во Москва организираше Денови на македонската литература, успешно продолжувајќи да го реализира проектот „Читаj jа Македонија!“...

Започнува Фестивалот на кинематографиите на Југоисточна Европа, Париз-Берлин-Вашингтон 2023

Фестивалот на кинематографиите на земјите на Југоисточна Европа SEE FF Paris-Berlin-Washington 2023, традиционално, како и секоја година, ги презентира најдобрите остварувања од регионот во...

МНТ со „Народен непријател“ гостува во во Црна Гора и БиХ

Македонскиот народен театар со претставата „Народен непријател“ од Хенрик Ибзен, во режија на Нина Николиќ во која играат: Никола Ристановски, Звездана Ангеловска, Дарја Ризова,...

Четири награди за претставата „Роња, ќерката на ограбувачот“

Претставата „Роња, ќерката на ограбувачот“ од Астрид Линдгрен, во режија на Јакуб Максимов на фестивалот „Новосадски театарски игри” во Нова Сад, Република Србија, се...

„Фрагменти“ – самостојна изложба на Билјана Билбилоска

Утре, на 30 мај 2023 година во малиот салон на Ј.У.Дом на култура „Кочо Рацин“, во 20 часот, ќе се отвори самостојна изложба насловена...

Отворен е конкурсот за најдобар превод на македонски јазик „Драги“

Издавачката куќа „Антолог“ соопштува дека е отворен конкурсот за најдобар превод на македонски јазик „Драги“. Наградата за најдобар превод на македонски јазик „Драги“ е воспоставена...