Нивото на Треска на кота од 113 сантиметри, со тенденција за опаѓање

Врнежите од дожд присутни во западниот дел од земјава изминатите неколку дена, придонесоа водотеците во овој регион драстично да пораснат, а заситеноста на почвата...

Кичевските сечачи на дрва работно ангажирани и во зимскиот период

Иако најголемиот дел од работата сечачите на дрва во Кичево ја имаат во текот на летото и дел од есента, сепак и во зимскиот...

Вработените во „Синохидро“ по десетти пат ја дочекаа Кинеската нова година во Македонија

Вработените од Кина, ангажирани во изградбата на автопатот Кичево-Охрид од кинеската компанија „Синохидро“, по десетти, јубилеен пат ја дочекаа Кинеската нова година далеку од...

Женски Водици – уникатен обичај за втор ден Богојавление со 17 крстови во кичевско...

Една од најуникатните традиции за предавање на кумство од стариот на младиот кум е онаа во кичевското село Лавчани, каде што на втор ден...

Битола го награди среќниот фаќач на крстот со 15.000 денари и икона

Градоначалникот на Битола Тони Коњановски се сретна со Лука Дамчевски, 15-годишен битолчанец, кој вчера го фати крст во води во храмот „Св. Великомаченик Димитриј“,...

Смени на директорските места во битолски „Комуналец“ и „Паркинзи“

Со решение на градоначалникот на Битола, Тони Коњановски, денеска дојде до смена на директорите на двете јавни претпријатија „Комуналец“ и ЈП „Паркинзи“. Нов директор...

Александар Јованоски го извади крстот од Треска во Македонски Брод

На денешниот голем празник Богојавление, Водици, крст се положуваше и во надојдените води на река Треска во Македонски Брод. Годинава среќата му се насмевна...

ФОТОГАЛЕРИЈА: Васко Довлев од Варош најсреќен меѓу стотиците верници во Охрид

Деветнаесетгодишниот Васко Довлев од Варош беше најсреќен меѓу стотиците верници што денеска влегоа во студените води на Охридското Езеро и го извади светиот крст. Во...

Младиот Алек Хлоупек го фати крстот во Кичево

Најсреќен од 27 доброволци верници што се фрлија во студените води на базенот во Кичево беше Алек Хлоупек (24), кој годинава го извади крстот...

Светиот крст во Битола во рацете на петнаесетгодишниот Лука Дамчевски

Петанесетгодишниот Лука Дамчевски, го фати светиот крст во храмот „Св. Димитриј“ во Битола. Лука Дамчевски, кој првпат скокаше за светиот крст беше најсреќниот на кој...