До АХВ поднесени 12 претставки поврзани со наводи за сомнеж за труење со храна,...

Труењата со храна се акутни патолошки состојби предизвикани од консумација на производи загадени со бактерии, токсини, вируси, паразити, но, само кога станува збор за...

Какви пораки испратија политичарите за Илинден?

Пораки за обединување, реформи и носење државнички одлуки за продолжување на европскиот пат на државата, како континуитет на аманетот на илинденците и асномците упати...

На младите не им е привлечна ниту минималната, ниту просечната плата во земјава, сакаат...

Македонските студенти не се толку врзани кон и за професијата, за којашто се стекнале во рамки на формалното образование, туку се многу поадаптибилни последните...

Родителите на Јана незадоволни од одлуката на обвинителството најавија дека заминуваат од Македонија

За нас лично одлуката на обвинителството од Битола да се откаже од кривично гонење по службена должност на лекарите и медицинскиот персонал кои беа вклучени во...

Почувствуван земјотрес во Кичево и околината

Земјотрес со локална Рихтерова магнитида од 2,8 степени е регистриран ноќеска во 1.27 часот на 64 километри југозападно од Скопје, од епицентралното подрачје Кичево. Сеизмолошката...

Вовчето Ќирчо е ноќевалиште на бездомници, неопходна му е ревитализација

Локомотивата на вовчето Ќирчо која годинава наврши 105 години од нејзиното производство во Касел во фабриката „Хеншел“ Германија е потсетник на едно време кога...

Женски Водици – уникатен обичај за втор ден Богојавление со 17 крстови во кичевско...

Една од најуникатните традиции за предавање на кумство од стариот на младиот кум е онаа во кичевското село Лавчани, каде што на втор ден...

ФОТОГАЛЕРИЈА: Васко Довлев од Варош најсреќен меѓу стотиците верници во Охрид

Деветнаесетгодишниот Васко Довлев од Варош беше најсреќен меѓу стотиците верници што денеска влегоа во студените води на Охридското Езеро и го извади светиот крст. Во...

Овековечен исконскиот ритуал на мрестење на охридската пастрмка

Нуркачите од Нуркачкиот центар „Амфора“ од Охрид веќе десетина години во периодот од почетокот на декември до крајот на февруари секоја вечер го следат...

Охрид е убав и во зима

Иако се наоѓа на повисока надморска височина (695 метри) од повеќето градови во Македонија, оваа зима во Охрид нема снег. Забелени се само врвовите...