„Насмеана депресија“: Депресијата и насмевката неретко одат рака под рака

Се чувствувате безначајно и тажно, а сепак сте насмеани пред другите? Можно е да страдате од „насмеана депресија“. Дури откако депресијата ќе доведе до...

Рани симптоми на леукемија што не е тешко да се забележат

Медицински совет Леукемијата е еден од видови на рак што најчесто се дијагностицира кај децата, а кај возрасните најчесто се дијагностицира на возраст од 65...

Прекумерната тежина носи зголемен ризик од рак

Медицински совет Дебелите луѓе се соочуваат со зголемен ризик да добијат рак, дури и кога изгледаат медицински здрави, се вели во новото истражување. Нормалниот крвен...

Хронична кашлица кај возрасните – причини и дијагноза

Автор: Д-р Елена Јовановска Јанева, научен соработник, интернист, супспецијалист пулмо-алерголог на Клиниката за пулмологија и алергологија Кашлицата претставува важен физиолошки рефлекс кој ги штити дишните...

Невообичаените симптоми во устата знак за дијабетес

Медицински совет Постојат многу симптоми што укажуваат на дијабетес, како често мокрење, замор, невообичаени промени на кожата и разни габични инфекции. Меѓутоа, експертите тврдат дека...

Алергии

Постојат цела низа на болести, каде што имуниот механизам на судирот антиген - антитело е одговорен за патолошка реакција (болест). Внесувањето на антиген го...

Холин – зошто е битен овој микронутритиент, особено во бременоста

Бремените жени имаат најголеми потреби од холин, бидејки фетусот го користи за развој на мозокот, клетките и нервните канали Автор: Д-р Марија Коцева, гинеколог Холинот е...

Навики штетни за здравјето на бубрезите

Медицински совет Постојат неколку нездрави навики што повеќето од нас ги практикуваат и кои негативно влијаат на здравјето на бубрезите без воопшто да се свесни...

Што треба да знаете за слабокрвноста – причини, дијагноза и третман

Лекарите утврдуваат постоење на анемија преку разговор со пациентот за неговите тегоби (анамнеза), преглед на болниот и преку крвната слика. Крвната слика ни дава...

Хроничен ринитис – кога постојано затнатиот нос влијае врз удобноста и квалитетот на животот

Автор: Д-р Насир Муслиу, оториноларинголог Хроничен ринитис е долготрајна или постојана инфламаторна состојба на назална слузница, со хронично оштетена и изменета назална слузница . Почесто...