Воспаленија на уво кај децата: Што да правиме кога се чести?

Најчеста последица од честите повторувачки воспаленија на средно уво е намалениот слух Автор: Д-р Ариф Мемеди, оториноларинголог Воспалението на уво кај децата најчесто се манифестира како...

Што е стомачен вирус и како се препознава

Медицински совет Стомачен вирус или гастроентеритис е воспаление на гастроинтестиналниот тракт предизвикано од вируси. Најчести вируси што предизвикуваат „стомачен грип“ се ротавирус, норовирус, аденовирус. Вообичаените...

Ако имате недостиг од железо, овој текст е за вас

Колку железо треба да се внесува во текот на денот? Одговорот на прашањето зависи од самиот организам Автор: Д-р Ана Мадиќ Витамините и минералите играат важна...

Еден необичен симптом може да биде знак за сериозни болести

Медицински совет Одредени симптоми на сериозни здравствени состојби и болести можат да бидат вообичаени и на тој начин лесно можеме да ги игнорираме. Ваквите симптоми...

Витамините треба да се пијат во одредено време

Медицински совет Во зима имаме нагласена потреба да внесуваме повеќе витамини, за да го зајакнеме имунитетот и да спречиме настинки. Меѓутоа, многу е важно кога...

Веќе не се препорачува секојдневно пиење аспирин

Медицински совет По повеќегодишна препорака за редовно консумирање аспирин за спречување срцев и мозочен удар, научниците сега во тоа гледаат мала корист за повеќето здрави...

Астма – рано да се открие и успешно да се третира

Астмата е хронично заболување со епизоден карактер на влошувања на болеста и мирни периоди (циклична болест). Основна цел при лекување на астмата е постигнување...

Предупредувачки знаци за мозочен удар

Медицински совет Доколку почувствувате ненадејни симптоми слични на мозочен удар што исчезнуваат исто многу брзо, важно е да не ги отфрлате, предупредуваат лекарите. Можеби нема...

Себороичен дерматитис – болест што најчесто се јавува кај новороденчиња и во пубертет

Автор: Д-р Маргарита Ј. Крстеска, специјалист по дерматовенерологија Под поимот себороичен дерматитис се подразбира воспаление на кожата во регии кои се наречени себороични области (влакнестиот...

Симптоми што укажуваат дека главоболката е сериозна

Медицински совет Понекогаш ни служи како предупредување дека сме дехидрирани, дека сме ненаспани, дека треба да прошетаме на чист воздух или да се откажеме од...