Кој алкохолен пијалак е најштетен?

Медицински совет Во денешното општество, каде што често се консумира алкохол, се поставува прашањето кој алкохолен пијалак е најштетен. Иако не е лесно да се...

Астма – рано да се открие и успешно да се третира

Астмата е хронично заболување со епизоден карактер на влошувања на болеста и мирни периоди (циклична болест). Основна цел при лекување на астмата е постигнување...

Синдром на немирни нозе – доживотна болест за која треба правилна терапија

Автор: Д-р Васко Даниловски, невролог, ЈЗУ Општа болница- Кичево Синдромот на немирни нозе (Restless Legs Syndrome – RLS ) е сензомоторно невролошко заболување кое значајно...

Чај oд маточина еликсир за цело тело

Започнете го денот со чај од маточина и веднаш ќе го почувствувате благодетот на овој напиток. Чајот се користи против киселина во желудникот, надуеност,...

Еден необичен симптом може да биде знак за сериозни болести

Медицински совет Одредени симптоми на сериозни здравствени состојби и болести можат да бидат вообичаени и на тој начин лесно можеме да ги игнорираме. Ваквите симптоми...

Херпес зостер – зошто се појавува

Автор: Д-р Симона Трајчевска, лекар по општа медицина Херпес зостер е вирусно заболување, чиј предизвикувач е истиот вирус кој ја предизвикува варичелата (овчи сипаници), вирусот...

Болести на простата – современ пристап во лекувањето

Во болести на простатата се сметаат: бенигната хиперплазија на простата (БПХ), воспаленијата – простатитот како и малигните заболувања (аденокарцином, сарком) Автор: Прим. д-р Илберт Адеми,...

Првите симптоми за висок холестерол најчесто се јавуваат ноќе

Зголемениот холестерол е еден од најбитните фактори за развој на болести на срцето и крвните садови. Некои симптоми може да се појават во многу...

Намирници што го креваат крвниот притисок

Медицински совет Високиот крвен притисок е многу почест од нискиот, но и многу поопасен за човековото здравје и е причина за срцев и мозочен удар...

Себороичен дерматитис – болест што најчесто се јавува кај новороденчиња и во пубертет

Автор: Д-р Маргарита Ј. Крстеска, специјалист по дерматовенерологија Под поимот себороичен дерматитис се подразбира воспаление на кожата во регии кои се наречени себороични области (влакнестиот...