Надминете го стравот дека ќе станете како вашите родители

Дали ве прогонува вашето минато? Како се однесувале вашите родители кон вас? Злоупотребата на родителите, особено онаа невидливата, често е табу тема за која е...

Соперништвото меѓу браќата и сестрите е здраво – но, додека се деца

Соперништвото меѓу браќата и сестрите е вистинско. Без разлика дали станува збор за борба за облека или за последното парче чоколадо, тоа се случува...

Има „деца глуварчиња“ и „деца орхидеи“: Зошто децата различно се справуваат во иста проблематична...

Браќа и сестри од исто семејство, кои на пример доживеале слични трауми, понекогаш поинаку се справуваат со сѐ тоа. За таа појава говори психологот,...

Зошто децата различно се справуваат во иста проблематична средина?

Браќа и сестри од исто семејство, кои на пр. доживеале слични трауми, понекогаш поинаку се справуваат со сѐ тоа. За таа појава говори психологот,...

Разводот остава потрајни последици кај девојчињата отколку кај машките деца

Во случај на развод, со сите проблеми околу старателството, посетите и одгледувањето, децата вообичаено се главната грижа на родителите. Според психолозите, разводот може да...

Сè повеќе деца со говорни проблеми: Кога е вистинско време за на логопед

Според искуствата на логопедите, доколку детето не прозбори до својата 2-ра година, треба да се побара стручно логопедско мислење, совет и инструкции за понатаму. На...

Осум причини зошто образовниот систем во Финска е толку успешен?

Образовните реформи иницираат низа промени, коишто веќе целосно го револуционизираа финскиот образовен систем. Учениците во оваа земја со години успешно се натпреваруваат, на пример...

Што да направите ако откриете дека детето е жртва на булинг

Проблемот со врсничкото насилство, познато како булинг, и тормозење кај децата и младите е општоприсутно. Вербалната или физичката злоупотреба што трае подолго време може...

Телефоните се мирна глава за родителите, но со нив милијардите мозочни клетки побавно се...

ВЛИЈАНИЕТО НА ЕКРАНИТЕ ВО РАЗВОЈОТ НА ДЕЦАТА ОД ПРЕДУЧИЛИШНА ВОЗРАСТ Честото користење на паметен телефон, таблет или компјутер ја зголемува социјалната изолација, одзема време за...

Зошто е важен витаминот Б12 за бременоста и што може да значи недостигот, објаснува...

Кај нормалните бремености, нивоата на витаминот Б12 паѓаат за 30% до третиот триместар од бременоста. Бидејќи витаминот Б12 игра важна улога во пролиферацијата на...