Зошто е важен витаминот Б12 за бременоста и што може да значи недостигот, објаснува...

Кај нормалните бремености, нивоата на витаминот Б12 паѓаат за 30% до третиот триместар од бременоста. Бидејќи витаминот Б12 игра важна улога во пролиферацијата на...

Соперништвото меѓу браќата и сестрите е здраво – но, додека се деца

Соперништвото меѓу браќата и сестрите е вистинско. Без разлика дали станува збор за борба за облека или за последното парче чоколадо, тоа се случува...

Неколку грешки на преамбициозните родители: Нема замена за гушкањето и заедничките моменти

Поминувањето квалитетно време со сопственото дете е поважно од која било воннаставна активност. Ништо не може да ги замени искрена насмевка, гушкањето, топлиот збор...

Децата сè потешко прозборуваат: Како да ги стимулираме и кога да побараме помош

Едно е сигурно, а тоа е дека бројот на деца кои доцнат со проговорување, односно доцнат во развојот, од ден на ден станува се...

Ги чувавме децата во стаклено ѕвоно поради ковидот и сега повеќе се разболуваат

Зголемениот број на болни деца се должи на заладувањето и есенските температиру, на мешањето на децата меѓу себе, но и на нивниот намален имунитет,...

РСВ инфекција – како да се заштитат децата

Овој вирус се пренесува преку директен контакт и преку капков пат (кашлање, кивање). Оттука, сосема е разбирливо што најподложни на инфекција се децата кои...

Децата растени со ќотек и груби критики страдаат во тишина, во кругот на агресијата

Децата растени со ќотек и груби критики не престануваат да ги сакаат родителите. Но, престануваат да се сакаат себеси, велат психолозите Вол, говедо, лузер, глупав...

Викањето и ќотекот не се решение за лутината и бесот на децата – тие...

Плачење, врескање, фрлање предмети, клоцања и удирања, неприфаќање за смирување, се само дел од емотивите изливи на бес кај децата т.н тантруми. Тие за...

Тешко прозборуваат, немаат внимание, се искривуваат… Кога смарт-телефоните стануваат детски играчки

Дигитализацијата и децата Последиците од неконтролираната употреба на смарт-технологијата се сериозни и директно поврзани со разни развојни проблематики како доцнење во когнитивниот развој, говорниот развој,...

Учениците во Хрватска добиваат нов предмет – ќе учат практични вештини

Учениците од прво до четврто одделение во основните училиште во Хрватска, ќе добијат нов училиштен предмет - Практични вештини, објави „Јутарњи лист“. Од есен, околу...