Три раси на кучиња што се отпорни на многу болести

Животни Како и кај луѓето, здравјето на кучињата зависи од различни фактори, како генетика, исхрана, начин на живот... Меѓутоа, постојат раси што се познати по...

Петте најинтелигентни видови на животни

Животни Луѓето се најинтелигентните суштества на оваа планета, но не се единствените. Имено, некои видови животни се многу интелигентни, а според научните истражувања се издвојуваат...

Кучињата ги паметат лошите луѓе

Животни Акико Такаока, истражувач од Катедрата за психологија на Универзитетот во Токио, во текот на своето долгогодишно истражување спроведе различни студии за кучиња, кои дадоа...

Мачката лисица е потврдена како уникатен вид

Животни Новата анализа на гени го потврди откривањето на уникатен генетски вид диви мачки во оддалечените шумски предели на северна Корзика. Оваа шарена мачка, позната главно...

Раси на кучиња што живеат најдолго

Животни Повеќето раси на кучиња живеат помеѓу 10 и 13 години, а има и такви што живеат подолго од тоа. Дознајте кои раси живеат најдолго,...

Tри раси на кучиња што не се за секого

Животни Познато е дека кучињата се најдобри пријатели на човекот, но дури и тие можат да станат агресивни доколку сопственикот не се однесува соодветно со...

Како да ги отстраните влакната од домашните миленици од теписите и каучите

Животни Сопствениците на домашни миленици знаат колку е макотрпно секојдневното одржување на каучите и теписите во просториите каде што престојуваат животните. Правосмукалката е најдоброто решение,...

Златната рипка носи среќа во вашиот дом

Животни Во последните децении фенг шуи стана многу важно кога станува збор за уредувањето и внесувањето предмети во домот, за кои се верува дека носат...

Зошто гулабите младенчиња се речиси невидливи за човекот?

Гулабите се една од најчестите птици во градовите ширум светот, но како што веројатно се забележува, гулабите младенчиња се речиси невидливи за обичниот човек. Гулабите...

Сексуалниот живот на жирафите: Мажјакот ја анализира урината на женката за да провери дали...

Како и други парнокопитни животни, машките жирафи мора „да ја анализираат“ урината на женката со цел да утврдат дали е подготвена да забремени. Ова...