Датуми за паметење во јуни

Македонскиот народ и држава имаат богата вековна традиција и голем број крупни настани, кои се трајно врежани во колективната национална меморија на македонскиот народ...

Ликовни белези

Во една наша информативно-политичка телевизиска серија, која редовно ја следам, во една од епизодите, покрај двајцата водители, гостин беше трет новинар, по карактер шегобиец,...

По осум години, војводата Турунџев се враќа на Ат-пазар

Општина Битола, во согласност со подготвената проектна документација и склучениот договор со изведувачот „Јоска транс“, наскоро ќе ги почне градежните активности за изградба на...

Има ли индикатори за легализација на експлоатацијата?

Синдикатите и дел од правните експерти укажуваат дека според нивните анализи и широки консултации, „понуденото законско решение е полошо отколку специјалниот Закон за утврдување...

Европски ракурс: Дадените ветувања – потреба во минатото, прекршените ветувања – потреба на сегашноста

Македонија и регионот остануваат во прашалници. Имено, што е тоа што е ново на овој план предложено од страна на Европската комисија (ЕК), а...

Учиме или ќе ги повторуваме грешките?

Слушајќи ги овдешните политичари, кои од една страна отворено кажуваат дека ЕУ нè изиграла, а од друга страна повторно повикуваат да се направат уставните...

И Ковачевски и Мицкоски ги кажаа ставовите пред средбата за која се уште не...

Сè уште нема најава кога ќе се одржи средбата помеѓу премиерот и лидер на СДСМ Димитар Ковачевски и претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски со...

Уставен образец по ЕУ-концепт

Во предлог-иницијативата на работната група, уставните измени се сведени на продолжување на низата наброени „делови од народи“ во преамбулата на македонскиот устав и уште...

Промовиран е Речникот на медиумската писменост

Институтот за комуникациски студии и ИРЕКС, во рамките на проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“, го промовираа Речникот на медиумската писменост. Ова...

Игрите со образованието се игри со иднината на Македонија

Денеска во Македонија и низ светот се одбележува Меѓународниот ден за заштита на децата, но се чини дека државата потфрли токму во тоа да...