Дешифриран египетски ракопис открива тајни за детството на Исус

Папирус стар 2.000 години, кој веќе неколку децении се наоѓа во Германија, ја раскажува помалку познатата приказна за оживувањето на врапчињата, петгодишниот Месија и...

Во кои земји најмногу се нарачува храна преку достава?

Апликациите за испорака на храна почнаа да го доживуваат својот брз раст неколку години пред пандемијата. Нивниот развој започна во Кина и во САД,...

Не е потребна хемотерапија

Докторите известуваат дека лекот за имунотерапија што ги топи туморите драстично ги зголемува шансите за преживување и излекување на некои видови рак на дебелото...

Ексклузивен концерт на „Танец“ во чест на 100 години од раѓањето на Ѓорѓи Димчевски

Ексклузивен концерт на „Танец“, во чест на 100-годишнината од раѓањето на Ѓорѓи Димчевски, се одржа во рамките на јубилејната година, кога ансамблот ја чествува...

Суптилна промена на кожата може да биде ран показател за дијабетес

Дијабетесот е сериозна болест што предизвикува превисоко ниво на шеќер во крвта. Иако точната причина за дијабетес тип 1 е непозната, кај пациентите што...

Властите на Калининград ќе ги дигитализираат делата на Кант

Експертите се фокусираат на книги што некогаш му припаѓале на филозофот Имануел Кант, најпознат по делото „Критика на чистиот ум“, револуционерна дискусија за односот...

Најсреќните луѓе им даваат приоритет на три работи

Според научник од „Харвард“ Социјалниот научник Артур К. Брукс, кој предава курс за среќа на „Харвард“, поминал децении барајќи одговори за тоа што значи да...

Туристичко-планинарски настан „Дојди на Кожуф, Запознај го Регионот со ФТБЛ“

Во организација на Факултет за туризам и бизнис логистика Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип Искачи планина за одржлив развој и освој го врвот Момина Чука...

Тара и Димитар со заедничка песна

Денеска беше промовирана новата дуетска песна на Александар Тарабунов-Тара и на Димитар Андоновски, нивно заедничко дело, со наслов „Ќе преживеам“. Станува збор за брза нумера,...

Ракчињата ги содржат најопасните хемикалии

Сакате да јадете морска храна? По ова можеби ќе сакате да размислите двапати, бидејќи новото истражување покажа дека некои од нашите омилени морски плодови...