Дебелината го зголемува ризикот од ментални нарушувања

Дебелите луѓе имаат значително поголем ризик да развијат ментални болести. Ова се однесува на сите возрасни групи, при што жените страдаат од повеќето болести...

Концерт на „Дуо“ на „Класичниот меѓународен фестивал Струмица“

Концертот на „Дуо“ (виолина - клавир, Србија), кое го сочинуваат Јован Богосављевиќ, виолина, и Бојан Младеновиќ, на пијано, ќе се одржи вечерва, во 20...

Промовирана „Лирски патувања“ од Сузи Тенева

Книгата „Лирски патувања“ од Сузи Тенева, издание на „ПНВ публикации“, беше промовирана деновиве. - Стихувани филозофски размисли што отвораат разни прашања за животот, своевидни никулци...

Збогување со актерот и врвен пантомимичар Трајче Ѓоргиев

Македонскиот народен театар со огромно жалење ја сподели веста за смртта на актерот Трајче Ѓоргиев, кој дипломира на Факултетот за драмски уметности - Скопје,...

Објавена „Излегувањето од сенка“ на Дијана Петрова

Романот „Излегувањето од сенка (Тајното женско училиште)“ е новата книга на Дијана Петрова, промовирана деновиве. - Во 19 век во Струга, Митра Миладинова и Султана...

Дизајни на маички, кукли од чорапи, промоции на книги

Фестивал посветен на детската креативност „Млади европски приказни, млади креативци“ е насловен фестивалот посветен на детската креативност и книжевноста за деца, кој завршува утре, а...

Составот „ДУО“ ќе настапи на класичниот фестивал во Струмица

Концертот на составот „ДУО” од Србија, со Јован Богосављевиќ, виолина и Бојан Младеновиќ, пијано ќе се одржи денеска во 20 часот во НУЦК „Антон...

Протеинска лимонада е популарна на Тикток – но дали е здрава

Новиот тренд на Тикток пристигна токму на време за летото: лимонада со смрзнати протеини. Онлајн „готвачите“ воведуваат нова верзија на протеински шејкови, заменувајќи го...

Оставете ги цигарите! Животот се продолжува за 10 години

Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека очекуваниот животен век на оние кои престануваат да пушат во своите 30-ти се зголемува за околу десет години...

Знаете ли која е најретката боја на очи?

Инфографика заснована на податоци од Светскиот атлас открива дека најмногу луѓе во светот (70 - 80 отсто) имаат кафени очи. Следуваат оние со сини...