Илинденското востание

Македонското револуционерно движење од крајот на 19 и почетокот на 20 век и Илинденското востание како негов највисок дострел се вбројуваат меѓу најобработуваните теми...

Суштината на македонската револуционерна борба и Илинденското востание

Македонската револуционерна борба од крајот на 19 и почетокот на 20 век и Илинденското востание земаат значајно место во колективното сеќавање на македонскиот народ...

Дали Самуил и Самуиловата држава биле „бугарски“ и дали Василиј II бил „Бугароубиец“?!

Во фељтонот што ќе го објавиме во неколку продолженија, д-р Митко Б. Панов, редовен професор во Институтот за национална историја, прави обид дефинитивно да стави...

Силна определба за слободна, самостојна и независна Македонија

Македонската револуционерна борба од крајот на 19 и почетокот на 20 век и Илинденското востание земаат значајно место во колективното сеќавање на македонскиот народ...

Суштината на македонската револуционерна борба и Илинденското востание

Македонската револуционерна борба од крајот на 19 и почетокот на 20 век и Илинденското востание земаат значајно место во колективното сеќавање на македонскиот народ...

ВИДЕО: Снимена ретка сцена на положување јајца на ридска желка

Ексклузивно за порталот на „Нова Македонија“ Викендов, читател на „Нова Македонија“, Мурат Туминовски од Дебар, престојувајќи на планината Јабланица, сними ретка сцена на положување јајца...

ВИДЕО: Звуците на „Македонско девојче“ одекнаа во Измир и предизвикаа громогласен аплауз

Мандолинскиот оркестар „Скопје“ со успешен настап на меѓународен мандолински фестивал во Измир, Турција Со подмладен состав, главно составен од ученици од основни и средни училишта...

Почина Тина Тарнер, кралицата на рокенролот

Легендарната пејачка Тина Тарнер почина на 83-годишна возраст, соопшти нејзиниот портпарол. - Тина Тарнер, „кралицата на рокенролот“, почина денеска на 83-годишна возраст по долго боледување...

Се роди првото британско бебе од тројца родители

Во Велика Британија се роди првото бебе создадено од ДНК на тројца луѓе, откако докторите ја спроведоа револуционерната ИВФ - постапка, чија цел е...

Македонија и Бугарија организираа заедничка изложба во Брисел, културата има моќ да се издигне...

Вчера во зградата на Европскиот парламент во Брисел беше отворена изложбата „Заедно 2“, која се организира во соработка помеѓу Министерството за култура на Бугарија...