Марија Николовска добитничка на „Вавилон“

Марија Николовска со преводот од француски на македонски на делото „Жена на небото и бурите“ од Вилфрид Н’Сонде е годинaшна добитничка на наградата за...

Куќите желбеници на Емил Солески во Охрид

Mултимедијалниот проект на Емил Солески, насловен „Керамикум во мермер“, изминатиот викенд беше претставен пред јавноста во неолитскиот локалитет Залив на коските во Охрид. Овој...

„Букстар“ носи импресивни европски имиња

Фестивалот „Букстар“, кој ќе се одржи од 3 до 5 октомври во МКЦ, во организација на „Антолог“, го објави конечниот список на учесници, кој...

„Синергија во времето“ на Страхил Петровски во Спомен-костурницата во Велес

Во рамките на Европските денови на културното наследство, вечерва, во 19 часот, во Спомен-костурницата во Велес, ќе биде изложена видеоинсталацијата „Синергија во времето“ на...

„Турската бања“ на НГМ во европската престолнина Нови Сад

Изложбата „Сава Шумановиќ и европскиот реализам меѓу двете светски војни“, отворена на плоштадот „Галерија“, во рамките на манифестацијата „Нови Сад - европска престолнина на...

Писателот треба да пишува независно од влијанието на наградите и книжевната сцена

Богдан-Александру Станеску, романски писател Богдан-Александру Станеску (1979) е романски писател, есеист, преведувач, издавач и претседател на Меѓународниот фестивал за литература од Букурешт (ФИЛБ). Дванаесет години...

„Одржливо наследство“ – тема на Европските денови на културното наследство

Европските денови на културното наследство Европските денови на културното наследство, кои ќе се одржат во периодот од 22 до 28 септември, во програмата вклучуваат дваесетина музеи,...

Трибунот Толстој (2)

Развојот на односот на Толстој кон еден друг значаен руски автор, Иван Тургењев, десет години постар од него, може да ги открие сета сложеност...

Промоција на книга за Методија Андонов-Ченто во Сиднеј

Литературното друштво „Григор Прличев“ од Сиднеј, во соработка со прилепското друштво „Методија Андонов-Ченто“, во просториите на спортскиот центар „Илинден“ во Рогдаел, ја промовира книгата...

Отворена изложбата на Тања Балаќ во Загреб

Во Културно-информативниот центар на Македонија во Загреб беше отворена самостојната изложба насловена „Раселени“, на македонската уметница Тања Балаќ. Изложбата ја отвори реномираната хрватска ликовна...