Објавена книгата „Заштита на историскиот град Пекинг“

„Македоника литера“ деновиве ја публикува книгата „Заштита на историскиот град Пекинг: клучни термини“, во превод од англиски на македонски јазик на Славчо Пеев. Оваа...

Ревија на современ италијански филм

Ревија на современ италијански филм под називот „Синема мејд ин Итали“ се одржува до четврток во „Синеплекс“. Настанот, кој во нашава земја се одржува...

Конференција „Луан Старова – писател и истражувач“

Меѓународната научна конференција „Луан Старова – писател и истражувач“ ќе се одржи денеска на Катедрата за албански јазик и книжевност при Филолошкиот факултет „Блаже...

Филмот на Столевски фрла и смеа и бес на платното

Рецензија во „Варајати“ за „Домаќинство за почетници“ Њујоршко „Варајети“, едно од највлијателните филмски списанија во светот, објави опсежна рецензија за македонскиот филм „Домаќинство за почетници“...

„Убавината ќе го спаси светот“?

Интими (раз)мисла или обид за современ одговор Посветувањето внимание на уметноста на зборот или на некоја друга уметност или, пак, сосредоточеноста на нешто што самото по себе...

Во војна нема победници, сите се поразени, особено децата бегалци

Настојувавме да направиме интимна приказна, но веројатно филмот има и една општествена нота поради денешните околности и веројатно пораката што ја носи или ја...

ЕНИГМАТА ОКАПИ, 2

Антиупатства за лична употреба 14.07 Мила моја, Во книшката (многу, многу ти благодарам) има извонредни податоци: безгласното разбирање на мајката и ждребето, учењето хигиена (окапито е, тоа...

Италијанска премиера на „М“ на Вардан Тозија

Македонскиот филм „М“, во режија на Вардан Тозија, денеска ќе биде прикажан на фестивалот „Триесте сајенс плас фикшн“ во Трст, Италија. Ова е италијанска...

Наградата „Борисав Станковиќ“ за Никола Ристановски

Наградата „Борисав Станковиќ“ на 43. интернационален театарски фестивал „Борини позоришни дани“, за најдобра машка улога му се доделува на Никола Ристановски за ликот на...

Голема изложба на Томе Аџиевски во „Чифте-амам“

На 9 ноември, во 19.30 часот, во Националната галерија, во објектот „Чифте-амам“, ќе се отвори изложба на авторот Томе Аџиевски, насловена „Уанс апон а...