Со новиот закон за македонскиот јазик ќе се зголеми интересот за полагање лекторски...

Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска информира дека по јавната дебата за предлог-законот за употреба на македонскиот јазик значително е зголемен бројот на лица што...

Лондонската полиција го уапсила крадецот на инсталацијата на Бенкси

Уапсен е мажот осомничен за кражба на инсталација на уличниот уметник Бенкси, соопшти лондонската полиција. Инсталацијата, задолжителен знак за стоп покриен со три летала...

Нашите музеи се меѓу ретките во светот што не прикажуваат туѓо културно наследство

Нашите музеи се најверојатно едни од ретките во светот што не поседуваат или прикажуваат туѓо културно наследство во своите постојани поставки, додека македонски артефакти...

Воз

За разлика од младоста, кога патувањата по шините ми беа преполнети со најразновидни случки, подоцна ретко се возев со воз. Сепак ќе се сеќавам...

Влада Урошевиќ, најнаградуваниот автор лани, меѓу најпродаваните

Изданија што го предизвикаа интересот во 2023 година Новата книга од Зоран Спасов-Ѕоф, „Цепај сине“, е најпродаван наслов во издание на „Арс либрис“, дел од...

„Македонисимо“ на Симон Трпчески ќе прозвучи во Монте Карло

Македонскиот пијанист од светски глас Симон Трпчески ја продолжува концертната сезона на 13 јануари (православната Стара нова година,) кога во салата „Рение Трети“ во...

„Заборавениот јазик“ – книга за соништата, бајките и митовите

На самиот крај на минатата година излезе од печат новиот наслов на издавачката куќа „Гаврош“, „Заборавениот јазик“ - вовед во разбирањето на соништата, бајките...

Уметниците на Венециското биенале против расизмот и ксенофобијата

Годинашната тема на 60-то издание на традиционалното престижно Венециско ликовно биенале во дисциплината ликовна уметност е „Странци насекаде“, под кураторство на Адријано Педроса. Како...

Поезијата пишувана од жени има исправен светлосен хоризонт

Јулијана Величковска и Славе Ѓорѓо Димоски, автори „Самодиви: панорама на македонската поезија пишувана од жени, од преродбата до денес“ е збирка на песни во која...

„Арс ламина“ додели признанија за најдобрите

Издавачката куќа „Арс ламина“, на својот годинашен настан што традиционално го одржува секоја година за своите вработени, автори и соработници, ги прогласи најдобрите во...