Постарата ерминија на Дичо Зограф е најобемното дело на народен јазик од 19...

Јазикот на кој е напишана допрва ќе биде предмет на научен интерес на лингвистите што ги проучуваат нашите македонски дијалекти. Една од особеностите на...

Заедницата на класичната гитара е како едно големо семеjство

Габриел Бјанко, француски класичен гитарист Признаен како еден од најдобрите денешни класични гитаристи, Габриел Бјанко од Франција ги има освоено првите награди на некои од...

Скопските митолошки јунаци влегуваат во стрипови

Меѓу стрип-приказните од збирката „Оној свет“ на Македонското студентско етнолошко друштво, претставени на Саемот на стрипови во Белград, е и приказната на стрип-илустраторот Слободан...

Концерт на Филхармонијата со врвниот пијанист Андреј Гугнин

„Пет става во дур“ е насловот на претстојниот концерт на Македонската филхармонија, кој ќе се одржи в четврток, на 28 февруари, во 20 часот....

Словенечкиот театар е добро примен во балканските држави, но недоволно во европските

Јуре Новак, словенечки режисер и поет Јуре Новак е режисер, поет и директор на „Прешерновиот театар“ во Крањ и на театарскиот фестивал „Недела на словенечката...

Психолошката драма „Мими“ со три дополнителни проекции

Психолошката драма „Мими“, вториот игран филм на Даријан Пејовски, предизвика голем интерес кај публиката, па затоа Кинотеката на Македонија резервира три дополнителни проекции на...

Ќерката на Чарлс Сачи во Лондон отвора голема галериjа

Фиби Сачи Јејц, во соработка со сопругот и со својот татко, отвора галерија што се протега на 10.000 квадратни метри, која ќе биде фокусирана...

Трибунот Толстој (2)

Развојот на односот на Толстој кон еден друг значаен руски автор, Иван Тургењев, десет години постар од него, може да ги открие сета сложеност...

Прочуената „Медеја“ од Еврипид – ново издание на македонски

Прочуената „Медеја“ од Еврипид излезе во издание на „Три“. Европид, последниот од големата тројка антички трагичари, останува еден од највосхитувачките драматурзи на сите времиња,...

Објавена книгата „Заштита на историскиот град Пекинг“

„Македоника литера“ деновиве ја публикува книгата „Заштита на историскиот град Пекинг: клучни термини“, во превод од англиски на македонски јазик на Славчо Пеев. Оваа...