Идеологијата е најлошото нешто за литературата

Тркалезна маса на „Про-за Балкан“ „Што е вистината?“ е најважната тема за која луѓето би можеле да разговараат, се согласија учесниците на тркалезната маса на темата...

Почна 17. издание на АКТО

Седумнаесеттото издание на АКТО - фестивал за современи уметности, ќе се одвива во наредните три месеци, под тематиката „Современи (не)демократии: грижата и заедничките простори“,...

Наредното евангелие

Проза И одново не беше задоволен Бог! И ја крена семоќната рака Своја, па се возвиши Он над седумте сводови небесни и ги допре мрачните...

Прекрасен хотел-библиотека скриен во кинеските планини

Изминатите шест месеци беа одличен доказ дека не постои ништо подобро од добра книга, која моментно ги брише сите грижи. Нормално, вашиот дом веројатно...

Преведувач, предавник (1)

Рецензија (Лидија Димковска: „Гранична состојба“ - Скопје, „Или-или“ 2021) Зошто семоќниот и сеприсутен Господ Бог во најновата книга поезија на Л. Димковска е преведувач (traduttore) и...

Промовирани млади македонски писатели во Будимпешта

Пред унгарската публика претставени авторите: Фросина Пармаковска, Давор Стојановски, Петар Андоновски и Лира Бојку Во рамките на Деновите на македонската култура во Будимпешта беа промовирани...

Трагаме по актуелни текстови што ќе провоцираат

Васил Василев, директор на народниот театар „Иван Вазов“ од Софија Народниот театар „Иван Вазов“ е многу важен театар во вашиот регион. Можете ли да ни...

Ексклузивни изданиjа од Петре М. Андреевски

Ексклузивни изданија на делата на Петре М. Андреевски, илустрирани од неговата внука Воскресија Андреевска, излегоа од печат во издание на „Арс либрис“, дел од...

Како Скопје да се удоми во приказните

Антиупатства за лична употреба - мал искуствен триптих - 1. Застапеноста на мојот град во покусите раскази и во подолгите новели што со децении ги пишувам е...

Поетско читање по повод еден век од раѓањето на Славко Јаневски

По повод стогодишнината од раѓањето на писателот Славко Јаневски, вечерва, во Културно-информативниот центар (КИЦ) во Скопје, ќе се одржи поетско читање, насловено „Произведувачи на...