Доверба и мудрост за создавање поблиска заедница меѓу Кина и Централна Азија

Нагласувајќи ја важноста на „стабилна, просперитетна, хармонична и меѓусебно поврзана Централна Азија“, визијата на претседателот на Кина, Си Џинпинг, изразена во неговиот главен говор...

Зошто доминацијата на доларот опаѓа на Блискиот Исток?

Ирак неодамна ги забрани трансакциите во американски долари, Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати планираат да продаваат нафта без нив, а има планови да...

Трансрегионален систем за испорака на водород

Проектот дизајниран да го пренесува водородот од Уланкаб, севернокинескиот автономен регион Внатрешна Монголија, до Пекинг, ќе биде првиот трансрегионален систем за испорака на долги...

Кинеската економија се враќа побрзо од очекуваното по крајот на пандемијата

Стапката на раст во првиот квартал беше повисока од прогнозата на аналитичарите, бидејќи малопродажниот сектор во земјата имаше подобри резултати од очекуваното Кинеската економија закрепна...

Кина во наредните три години ќе развива математичари

Сеопфатното разбирање на развојните гранки на модерната математика и научната процена на нејзините нови дисциплини ќе донесат голема корист за развојот токму на таа...

Индија има највисок одлив на доктори во светот

Индија е земја со најмногу домашно обучени лекари кои работат во земјите на ОЕЦД - организацијата на претежно развиени земји. Анализата на земјите каде...

Дали 15-минутните градови се план за ограничување на движењето?

Станува збор за концепт за урбано планирање чија цел е да се намалат штетните емисии и патните дистанци. Но некои стравуваат дека тоа ќе...

Државите од БРИКС нудат алтернатива на Западот

  Предвидувањата за земјите од БРИКС како најбрзорастечки економии не се остварија во целост. Наместо тоа, сојузот сега нуди дипломатски форум и развојно финансирање надвор...