Романија ќе им плаќа на шумарите да не ги сечат шумите

Чекор напред во заштита на шумското богатство Европската програма за Букурешт се очекува да трае до 2027 година, пишува Луиз Гијо за „Политико“ Европската комисија неодамна...

Земјите од ЕУ го скратија бројот на пожарникари

Според податоци од најновите извештаи на „Евростат“ Шефицата на европскиот синдикат на пожарникари порача дека потегот е „рецепт за катастрофа“, пренесува Луиз Гијо од „Политико“ Бројот...

Кинескиот воздушен пат на свилата ја зајакнува трговијата со Европа

Унапредување на условите на товарниот авиосообраќај Воздушниот пат на свилата сега опфаќа повеќе од 200 града во над 20 европски земји и околу 90 града...

Кина го презеде водството на Грција по бројот на бродови

Тежиштето на глобалниот бродски бизнис се префрла од Европа во Азија Растот на Кина во однос на бруто-тонажата на нејзината флота не треба да изненадува, со...

Кина е темелот на БРИКС!

Од самитот на БРИКС во Јоханесбург, Јужна Африка Деновиве светски најзначаен настан беше самитот на БРИКС во Јоханесбург, Јужна Африка, каде што учествуваа Бразил, Русија,...

СВЕТСКА АГЕНДА

Германците сè потешко доаѓаат до свој дом

Домувањето како егзистенцијален проблем Сè повеќе и повеќе германски граѓани се во очајна потрага по живеалиште во целата држава. Понудата се намалува, кириите се зголемуваат,...

Економијата на дигитални платформи нуди здрав и одржлив развој

Во изминатите години, кинеската економија на дигитални платформи брзо се развиваше и е на водечка позиција во светот, играјќи сè поважна улога во промовирањето...

Глобализација на јуанот и зајакнување на стабилноста

  Глобалната платформа за финансиски плаќања СВИФТ неодамна објави дека уделот на јуаните во глобалните плаќања се зголемил пет последователни месеци на 2,77 отсто во јуни,...

Си Џинпинг: Силна младина значи силна нација!

Во Кина, законот предвидува кинеските ученици да вежбаат најмалку еден час дневно на училиште, а јавната спортска инфраструктура мора да се отвори за училиштата...