Психичкото здравје на Европејците е во криза?

Додека светот се бори со кризата со психичкото здравје, во Европа повеќе од двојно се зголеми употребата на антидепресиви во изминатите 20 години, пишува...

Кинескиот воздушен пат на свилата ја зајакнува трговијата со Европа

Унапредување на условите на товарниот авиосообраќај Воздушниот пат на свилата сега опфаќа повеќе од 200 града во над 20 европски земји и околу 90 града...

Словачките фирми ќе бараат работници од Индија за да го намалат недостигот од кадар

Словачка бележи зголемување на вработувањата од Индија бидејќи другите странски групи се намалуваат Словачка забележа брз пораст на вработените кои доаѓаат од Индија во 2022...

Бугарија повторно се враќа на погрешниот пат кон Македонија

Колку повеќе ги убедуваме Македонците дека сме биле едно, дека нивното е всушност наше, толку повеќе ја разгоруваме нивната желба да бидат други, различни...

Дали попушта западното единство за Украина?

Парадоксално, зголемените трошоци за воениот конфликт се чини дека се помалку одржливи за богатите демократски земји од Европската Унија отколку за изолираната Русија, пишува...

Aмериканците не сакаат повеќе да бидат „светски полицаец“

Дали јавноста во САД сака и натаму државата да е вклучена во меѓународните односи или треба повеќе да се фокусира на домашните проблеми, пишуваат...

Што ќе се случи откога ќе заврши конфликтот?

Доколку победи сценариото Украина да потпадне под контрола на Кремљ, тогаш тоа би ја трансформирала цела Европа, велат Лилјана Фикс и Мајкл Кимиџ за...

Криза на англо-американската демократија

Постои очигледен одговор на прашањето за тоа како двете најстари и најценети демократии на светот инсталираа растроени умови на власт и им овозможија да...

Што сака Путин со Северна Кореја

Самитот меѓу Путин и Ким можеби не помина со толкава помпа како двете средби меѓу Трамп и Ким, но Пјонгјанг на него веројатно доби...

Нова нуклеарна закана за европската безбедност

Договорот помеѓу САД и СССР (и неговиот наследник Русија) наметнува ограничувања на деструктивната нуклеарна моќ што Москва може да ја насочи кон европските членки...