Словачка бележи зголемување на вработувањата од Индија бидејќи другите странски групи се намалуваат

Словачка забележа брз пораст на вработените кои доаѓаат од Индија во 2022 година, со тоа што бројките четирикратно се зголемија на 1.350, бидејќи особено информатичкиот и автомобилскиот сектор се борат со недостиг од кадар. Канцеларијата за труд, социјални работи и семејство го потврди скокот, истакнувајќи дека граѓаните на Индија и другите азиски земји веќе се вклучени во вработувањата на словачките бизниси. Од канцеларијата известија дека главно станува збор за работни места кои долго време се дефицитарни, како што се возачи на камиони или заварувачи.
Дури неодамна, бројот на индиски работници се зголеми, бидејќи фабриката на „Јагуар Ленд Ровер“ во западниот словачки град Нитра неодамна ангажираше уште 173 работници од Индија. Бројките се исто така во пораст во информатичкиот сектор, бидејќи Словачка се соочува со долгорочно прашање на одлив на мозоци, при што многу квалификувани Словаци се одлучуваат за Чешка за високо образование.
Словачка бележи зголемување на вработувањата од Индија, бидејќи другите странски групи се намалуваат во нивниот број. Иако сè уште е најголемата странска работна сила во Словачка, украинските работници забележаа намалување на бројот на 11.000 во 2022 година, бидејќи Словачка ѝ издаде 2.400 работни дозволи помалку на оваа група отколку во претходната година. Бројот на српски работници исто така бележи надолен тренд од 2020 година.