Фрагментацијата на глобализацијата (2)

Анализа (второ продолжение) Ставовите во анализата на угледниот „Њујорк тајмс“ беа пренесувани и разгледувани во повеќе медиуми во регионот. „Геополитика њуз“ направи посебен осврт за...

Фрагментацијата на глобализацијата

Анализа „САД ја поткреваат тензијата со Русија и Кина до максимално ниво, слабеејќи го единството на Западот!“ Ова е цитат со кој редакцијата на „Њујорк...

Мијачијата и Долна Река – македонска Света Гора

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (10) Убава е реката Радика, со чиста и бистра вода со зеленкаста боја по целата долина, сѐ до вливот во...

Новинарството и предизвиците

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (9) Средина на јуни, лето господово 2021, седам на истата клупа од пред шеесетина година, во Долно Маало, во Галичник,...

Светот без Македонија не е цел

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (8) Среќен сум што сум современик со академикот Радован Павловски, македонски поет, есеист, патописец, колумнист и публицист, најпреведуван и најнаградуван...

Прва делегација македонски новинари во официјална посета на НР Кина

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (7) На аеродромот во Франкфурт, двочасовното чекање го минавме со пеење македонски песни, тивко, за душа, со што им го...

На ЗОИ Сараево 1984 македонските новинари првпат видоа лаптоп

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (6) Новинарството ми овозможи да следам настани во сите области на секојдневието, од локално, републичко, сојузно и светско ниво на...

Бугарите не го сменија името на ресторанот „Ново Скопје“ во Берлин

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (4) За браќата Гојко Делчев Рафкин (Јаковлески) и за Манојил Јаковлески-Мане напишав две монографии, „Македонија мојот живот“ и „Копнеж за...

Уметност „затруена“ со политика

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (3) Со другарите Манојил Јаковлески-Мане и Нуфрија Јовановски-Нуфре, на средината на октомври 1992 година, напладне стигнавме во Софија, Република Бугарија....

На гробот на Џон Кенеди

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (2) Во секој период од животот си посакував да ми се оствари понекоја желба, некои можеби биле фантазија, неостварливи, утопија....