Последици од револуцијата со електричните возила

Електричните возила ќе го променат начинот на кој се произведуваат и возат автомобилите Светот е изграден за да одговара на автомобилите со мотор на внатрешно...

Америка на прво место, но дали тоа значи дека ја заборави Европа?

Европејците сметаат дека американските субвенции за автомобили, чиста енергија и полупроводници се опасност за нивните економии Економската политика на Бајден се заканува да предизвика поделби...

Дали феминистичката надворешна политика полека го освојува Персискиот Залив?

Предвидувајќи ја постнафтената иднина, Обединетите Арапски Емирати ја променија од корен својата дипломатска стратегија во изминатите неколку години, вклучувајќи го и унапредувањето на женските...

Европа се бореше со климатски екстреми во 2022 година

Ланската година беше регистрирана како втората најтопла година откако се води евиденција во Европа, а го даде и најтоплото лето досега Лани беше забележана уште...

Благата зима во Европа може да донесе поголеми проблеми до летото

Умерената зима, која некои метеоролози ја опишаа како најлошиот зимски топлотен бран досега, има негативна страна: драстично помалку врнежи од дожд и снег, кои...

Како Европа ја намали потрошувачката на природен гас

За да се справат со намалувањето на испораките на руски гас од почетокот на конфликтот во Украина, земјите од Европската Унија (ЕУ) поставија цел...

Богатите држави мора да платат за знаењата на автохтоните народи

Дигиталната биопиратерија беше каменот на сопнување на разговорите околу биолошката разновидност во Монтреал, со оглед на тоа што земјите во развој сè почесто апелираат...

Европа се обидува, но не успева да ја победи Кина во сферата на развојот

Критичарите велат дека преголемата помпа што се крена за проектот на Европската Унија за вложувања во нова инфраструктура во земјите во развој е само...

Шпанија ќе ги намалува работните часови за да ја зголеми продуктивноста

Во првата година од проектот, шпанската влада делумно ќе ги финансира трошоците за плати на компаниите што го намалуваат работното време и исто така...

Во 2023 година продолжува растот на цените на стоките во светот

За широкиот пазар на стоките оваа година се предвидува дека ќе забележи најголем раст на цените од почетокот на суперциклусот на финансискиот пазар во...