Истражувајте со 10 образовни и забавни веб-сајта за деца

Ви предлагаме неколку веб-сајта за деца што многу ќе ве разонодат, но истовремено, со нивна помош, ќе можете да научите голем број интересни работи Креативно...

Што е леден период?

Ајде да видиме... Ледениот период настанал пред 1,8 милион години и траел до пред 10.000 години. Во текот на овој период, најмалку четирипати, огромни глечери...

СТИХОВИ ЗА ВОЈВОДАТА

Јунакот од бронза Споменикот на јунакот го посетивте, но дали се сетивте со него да разговарате, некаков совет да побарате? Тој ве познава, не треба да се срамите. Беше учител, знаете и самите. За...

Децата се грутка на добрината

Посебно е чувството да бидете дедо. Порано инспирација ми беа моите деца Владимир и Милош, а сега моите внуки Милена и Меј ми се...

Испраќајте творби за детскиот литературен фестивал „Ракатки 2023“

Фестивалскиот одбор на републичкиот детски литературен фестивал „Ракатки“ – Скопје распишува КОНКУРС за најдобри литературни творби на „Ракатки“ 2023 Темата на годинашниот конкурс е „Чистата средина - мост...

Матурантите од гимназијата „Кирил Пејчиновиќ“

Драги читатели, денеска ексклузивно објавуваме дел од новиот роман на писателката Славица Дабевска Ќировска со наслов „Срна“. Оваа книга се најде во најтесниот избор...

Што треба да јадат тинејџерите спортисти?

Доколку се занимавате со некој спорт рекреативно, мора да водите сметка за својата исхрана, за да можете максимално да ги искористите своите физички способности....

Учествувајте на меѓународниот поетски фестивал „Детско царство“

Отворен е меѓународниот конкурс за поетскиот фестивал „Детско царство“, наменет за учениците во основните училишта од Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Хрватска, Словенија,...

Стихови за безгрижните мигови на детството

БАЛКАНСКИТЕ ПИСАТЕЛИ ЗА ДЕЦА ВО „КОЛИБРИ“: ВИД ВИЦКО ВУКЕЛИЌ, РЕПУБЛИКА СРПСКА, БиХ Денеска ви претставуваме еден автор што како и сите добри поети за деца...

Аз, буки, веди…, буква до буква во ред се реди

Мојата азбука: Стојан Тарапуза, писател за деца Азбукијада Аз, буки, веди.... Аз, буки, веди.... Буква до буква во ред се реди. А е на чело, Ш е на крајот, другите со нив го...