Човекоцентрична глобализација: Доведување на Г20 до последната милја, не оставајќи никого назад „Васудхаива Кутумбакам (Vasudhaiva Kutumbakam)“ – овие два збора доловуваат длабока филозофија. Овој концепт значи „светот е едно семејство“. Ова е сеопфатен поглед што нѐ охрабрува да напредуваме како едно универзално семејство, надминувајќи ги границите, јазиците и идеологиите. За...
За Македонците, културен геноцид се сите документи во кои не научно, туку со политички притисок, се бара од нив самите да се откажат од македонството, од своите македонски корени, да се откажеме самите од себеси, од Македонците во Пирин и во Егеј, да се откажеме од македонскиот просторен и...
Утре во печатеното издание на Нова Македонија прочитајте сведоштво на еден од креаторите на македонскиот Устав за генезата на вметнатиот политичко-правен и лингвистички фелер во преамбулата Генезата на хибридното фелер-решение во преамбулата на македонскиот устав, што ги произведе мноштвото досегашни непредвидени состојби генерирани во македонското општество, предупредува дека со новите...
Во утрешниот број на „Нова Македонија“ прочитајте ја колумната на адвокатот и поранешен судија м-р Владимир Туфегџиќ „На кого му прекипе“. ...„Читајќи ги изјавите на политичките фактори кој на кого и зошто должи, се наметнува логичен заклучок дека во последните 25 години е создаден систем на легализирана политичка корупција како...
Пресингот на јавноста, пред сѐ ефектуирањето на протестот на Здружението на археолози на Македонија, резултираше групата пратеници-предлагачи да го повлечат предлогот за измени на Законот за заштита на културното наследство од сетот на деветте закони што треба да претрпат измени за да се овозможи побрза изградба на автопатиштата на...
Во прилог на ставот да изградиме свој македонски модел на измени во Уставот, или поточно устав во кој чисто, педантно, прецизно и недвосмислено ќе се препознаат темелите на македонската држава поставени со АСНОМ, во кој јасно ќе бидат препознатливи концептот и карактерот на македонската држава, во кој ќе се...
По заедничката литургија на митрополитот г. Тимотеј, надлежен архијереј на дебарско-кичевската епархија на МПЦ-ОА, заедно со епископот антаниски г. Партениј, архијерејот на Вселенската патријаршија г. Кирил, кој дојде во Бигорскиот манастир од Вселенската патријаршија со благослов на патријархот вселенски г.г. Вартоломеј, пред верниците тој соопшти дека „годинава неговата божествена...
Честитајки ја новата година на сите граѓани, академик Љупчо Коцарев, претседател на МАНУ, во утрешната колумна во „Нова Македонија“ се осврнува на оптимизмот, како способност да се препознаат можностите. Дали во Македонија може да се препознаат можностите и да се гради подобра иднина и како тоа да се направи? -Македонија...
Поранешниот долгогодишен судија во одделението за борба против организираниот криминал и корупција, а сегашен адвокат м-р Владимир Туфегџиќ, одличен познавач на меѓународно-правната материја за справување со корупцијата, во својата колумна за „Нова Македонија“, насловена „Дојдоа, видоа, заминаа, што сега?“, отворено дискутира за доаѓањето на американскиот тим за санкции и...
„Неочекувано сум вознемирен откога се отворени пријавите за избор и прогласување победник во неспортската дисциплина маж на годината. Во 13 категории се избираат успешни менаџери, извршни директори, доктори, компјутерџии, професори, актери, продуценти, музичари, шоумени, стилисти, спортисти, хедонисти и разни други исти. Иако не знам во кои припаѓам, уште од лани...