Во денешното печатено издание „Нова Македонија“ прочитајте:

Анализа за интегралноста на проблемот на МПЦ-ОА со непризнавањето на автокефалноста, и наметнатите проблеми над македонскиот народ и држава, поврзани со името, идентитетот, јазикот и со историјата.

Авторот на анализата, Јасминка Павловска, со компаративен приод го лоцира заедничкиот именител на условувањата кон МПЦ-ОА, од една страна и условувањата кон државата и македонскиот народ, од друга страна, генерирани од центрите на моќ во меѓународната заедница, односно православната екумена, во врска со доделувањето на томосот, односно за напредок во евроинтеграциите.