Честитајки ја новата година на сите граѓани, академик Љупчо Коцарев, претседател на МАНУ, во утрешната колумна во „Нова Македонија“ се осврнува на оптимизмот, како способност да се препознаат можностите. Дали во Македонија може да се препознаат можностите и да се гради подобра иднина и како тоа да се направи? -Македонија...
Поранешниот долгогодишен судија во одделението за борба против организираниот криминал и корупција, а сегашен адвокат м-р Владимир Туфегџиќ, одличен познавач на меѓународно-правната материја за справување со корупцијата, во својата колумна за „Нова Македонија“, насловена „Дојдоа, видоа, заминаа, што сега?“, отворено дискутира за доаѓањето на американскиот тим за санкции и...
„Неочекувано сум вознемирен откога се отворени пријавите за избор и прогласување победник во неспортската дисциплина маж на годината. Во 13 категории се избираат успешни менаџери, извршни директори, доктори, компјутерџии, професори, актери, продуценти, музичари, шоумени, стилисти, спортисти, хедонисти и разни други исти. Иако не знам во кои припаѓам, уште од лани...
Во својот текст академик Љупчо Коцарев ги анализира противречните односи на природното право и позитивното право. Македонија е на крстопат. Можни се два патишта. Првиот пат е – обезличена Македонија и остварување на вековниот сон за „европска држава“, но без Македонци. Другиот пат е – ЕУ со Македонци, но тоа подразбира...
Материјалните, културните и духовните артефакти од минатото на македонскиот народ овозможуваат да се воспостави автентичната реалност во нашето денешно опстојување. Непроценливите, уникатните и филигрански прецизните знаци, обележјата на македонското постоење во мноштвото материјални, културни и духовни артефакти, ја закотвуваат, втемелуваат реалноста толку цврсто што нам ни преостанува само едно:...
Во викенд-бројот на „Нова Македонија“ прочитајте ја колумната на претседателот на МАНУ, Љупчо Коцарев. Академик Коцарев на извонредно пластичен начин во неговата колумна ќе понуди „лично согледување за нашата улога и одговорност во решавањето на современите проблеми и на предизвиците исправени пред нашето општество“! ...Не се сомневајте дека ќе продолжам да...
Кога зборуваме за историјата на Балканот и на балканските народи, веројатно има толку вистини (толкувања на настаните) колку и народи, ако не и повеќе. Процесот на помирување на различните истории на Балканот се наоѓа токму на почетокот и веднаш наидува на пречки. За Македонците, за жал, најстрашен е неукиот...
Македонците доброволно се разнебитуваат. Всушност, „целиот триумф на садистичката структура на СС-овците се базирал на таков тип измачување, што потоа жртвата да дозволи самата да биде одведена до јамата без протест, самата да се одрече од секаков квалитет на човечки отпор“ (цитат од книгата „Комунистичка интима“). Токму такво измачување...
Ода на разнебитувањето Во изминатите години Македонија се претвори во место каде што царуваат неуки трговци со државните интереси, трговци со македонизмот, продавачи на честа, доблестите и достоинството, пред сѐ на македонскиот народ, но и на сите граѓани на Македонија. Во изминатите пет години „ограбени се храмовите и светиите, исмеани се...
Сите документи што не се конзистентни со основните премиси на македонизмот, а такви се и Договорот со Бугарија и Преспанската спогодба, претставуваат извор на сите наши витални проблеми и значат разнебитување на Македонија. Тоа, пак, води до констатацијата дека ако не ги раскинеме двата документи, Македонците ќе исчезнат, а...