Љупчо Коцарев / Фото: Маја Јаневска-Илиева

За Македонците, културен геноцид се сите документи во кои не научно, туку со политички притисок, се бара од нив самите да се откажат од македонството, од своите македонски корени, да се откажеме самите од себеси, од Македонците во Пирин и во Егеј, да се откажеме од македонскиот просторен и временски јазичен континуум, што постои илјадници години и продолжува да постои и денес, во Македонија, во сите соседни држави и насекаде каде што живеат Македонците, пишуваа Љупчо Коцарев, претседател на МАНУ.

Колумната на академик Коцарев прочитајте ја во утрешниот број (18 август 2023) на „Нова Македонија“