Во саботниот број на печатеното издание на „Нова Македонија“, на македонски и на англиски јазик, интегрално ја пренесуваме нацрт-резолуцијата на професорот Игор Јанев, што тој предлага да биде поднесена во Обединетите нации (ООН) со цел за остварување на правото на државава да биде ословувана како Република Македонија. Многу полемики во...
Според Птоломеј, а тој се повикува на информациите добиени од Марин Тирски (околу 70-130), картограф и географ од Тир во Феникија, трговска експедиција од територијата на Римското Царство предводена од Маес Титијан (Μάης Τιτιανός), идентификуван како Македонец, отпатувала далеку на исток по Патот на свилата, доаѓајќи до месноста наречена...
На страниците на „Нова Македонија“, од утре, ќе можете да ги читатe новите колумни на професорот и писател Венко Андоновски, редовен колумнист во нашиот медиум. Во серијалот Микро-двоглед секој вторник ќе бидат објавувани по две кратки (микро) колумни. Колумните на Венко Андоновски во „Нова Македонија“ може да ги читате и на...
Човекоцентрична глобализација: Доведување на Г20 до последната милја, не оставајќи никого назад „Васудхаива Кутумбакам (Vasudhaiva Kutumbakam)“ – овие два збора доловуваат длабока филозофија. Овој концепт значи „светот е едно семејство“. Ова е сеопфатен поглед што нѐ охрабрува да напредуваме како едно универзално семејство, надминувајќи ги границите, јазиците и идеологиите. За...
За Македонците, културен геноцид се сите документи во кои не научно, туку со политички притисок, се бара од нив самите да се откажат од македонството, од своите македонски корени, да се откажеме самите од себеси, од Македонците во Пирин и во Егеј, да се откажеме од македонскиот просторен и...
Утре во печатеното издание на Нова Македонија прочитајте сведоштво на еден од креаторите на македонскиот Устав за генезата на вметнатиот политичко-правен и лингвистички фелер во преамбулата Генезата на хибридното фелер-решение во преамбулата на македонскиот устав, што ги произведе мноштвото досегашни непредвидени состојби генерирани во македонското општество, предупредува дека со новите...
Во утрешниот број на „Нова Македонија“ прочитајте ја колумната на адвокатот и поранешен судија м-р Владимир Туфегџиќ „На кого му прекипе“. ...„Читајќи ги изјавите на политичките фактори кој на кого и зошто должи, се наметнува логичен заклучок дека во последните 25 години е создаден систем на легализирана политичка корупција како...
Пресингот на јавноста, пред сѐ ефектуирањето на протестот на Здружението на археолози на Македонија, резултираше групата пратеници-предлагачи да го повлечат предлогот за измени на Законот за заштита на културното наследство од сетот на деветте закони што треба да претрпат измени за да се овозможи побрза изградба на автопатиштата на...
Во прилог на ставот да изградиме свој македонски модел на измени во Уставот, или поточно устав во кој чисто, педантно, прецизно и недвосмислено ќе се препознаат темелите на македонската држава поставени со АСНОМ, во кој јасно ќе бидат препознатливи концептот и карактерот на македонската држава, во кој ќе се...
По заедничката литургија на митрополитот г. Тимотеј, надлежен архијереј на дебарско-кичевската епархија на МПЦ-ОА, заедно со епископот антаниски г. Партениј, архијерејот на Вселенската патријаршија г. Кирил, кој дојде во Бигорскиот манастир од Вселенската патријаршија со благослов на патријархот вселенски г.г. Вартоломеј, пред верниците тој соопшти дека „годинава неговата божествена...