За Македонците, културен геноцид се сите документи во кои не научно, туку со политички притисок, се бара од нив самите да се откажат од македонството, од своите македонски корени, да се откажеме самите од себеси, од Македонците во Пирин и во Егеј, да се откажеме од македонскиот просторен и...
Со викенд-изданието на „Нова Македонија“ читателите ќе ја добијат книгата „Каде одиш Македонијо“ на авторот Симон Кисковски. На триесеттина страници, авторот Кисковски, како врвен интелектуалец, филозоф, претприемач, информатичар, но пред се како патриот, дава кус пресек за македонската историја, но тежишниот осврт е на прашањата што се од суштинско значење...
Инфлација на одлични ученици Квалификацискиот приемен испит во скопската гимназија „Орце Николов“, кој се спроведе поради поголемиот број пријавени ученици со сите петки, уште еднаш исфрли на виделина една од болестите на македонското образование. На испитот биле тестирани 292 ученици, сите одлични, со просек 5,00. Тестот по математика носел максимум...
Фашист,терорист, наредбодавец за масовни убиства - Висока бугарска делегација предводена од премиерот Кирил Петков вчера ја посети Битола, а како причина за посетата беше отворањето на центарот за култура „Иван Михајлов“. Бугарскиот премиер беше придружуван од бугарската потпретседателка Илијана Јотова, како и од шефицата на бугарската дипломатија, Теодора Генчовска. Бугарските...
Сите документи што не се конзистентни со основните премиси на македонизмот, а такви се и Договорот со Бугарија и Преспанската спогодба, претставуваат извор на сите наши витални проблеми и значат разнебитување на Македонија. Тоа, пак, води до констатацијата дека ако не ги раскинеме двата документи, Македонците ќе исчезнат, а...
Во саботниот број на печатеното издание на „Нова Македонија“, на македонски и на англиски јазик, интегрално ја пренесуваме нацрт-резолуцијата на професорот Игор Јанев, што тој предлага да биде поднесена во Обединетите нации (ООН) со цел за остварување на правото на државава да биде ословувана како Република Македонија. Многу полемики во...
Во својата колумна, претседателот на МАНУ реторички прашува: „Како понатаму?“, истовремено давајќи одговор и громогласна порака... „Грст политичари за грст денари веќе триесетина години ја држат Македонија во заложништво. Различни се патиштата за иднината на Македонија, но сите тие имаат заеднички именител: департизација на општеството. За да ги спречиме разорувањето,...
Македонците доброволно се разнебитуваат. Всушност, „целиот триумф на садистичката структура на СС-овците се базирал на таков тип измачување, што потоа жртвата да дозволи самата да биде одведена до јамата без протест, самата да се одрече од секаков квалитет на човечки отпор“ (цитат од книгата „Комунистичка интима“). Токму такво измачување...
Досега, во меѓународната политика, Бугарија по сите линии имаше поддршка од Европската Унија, но тоа не беше случај и со САД, кои многу пообјективно гледаа на низа прашања од меѓународен карактер, вклучувајќи го и тоа за Македонија. Сега Бугарија со набавката на американски авиони на некој начин направи политички...
Во викенд-бројот на „Нова Македонија“ прочитајте ја колумната на претседателот на МАНУ, Љупчо Коцарев. Академик Коцарев на извонредно пластичен начин во неговата колумна ќе понуди „лично согледување за нашата улога и одговорност во решавањето на современите проблеми и на предизвиците исправени пред нашето општество“! ...Не се сомневајте дека ќе продолжам да...