Да не дозволиме Македонија да биде жртва на нефункционално меѓународно право Во услови кога Македонија веќе три години е блокирана од страна на Бугарија во обидот да ги почне пристапните преговори со Европската Унија, несомнено иницирањето на една слична независна истрага под патронат на ОН може да потврди дека Софија...
Ода на разнебитувањето Во изминатите години Македонија се претвори во место каде што царуваат неуки трговци со државните интереси, трговци со македонизмот, продавачи на честа, доблестите и достоинството, пред сѐ на македонскиот народ, но и на сите граѓани на Македонија. Во изминатите пет години „ограбени се храмовите и светиите, исмеани се...
Зар и ЕУ дава повод за раскинување на Преспанската спогодба?! Ако работата отиде дотаму Меѓународниот суд на правдата да утврдува дали Грција ја прекршува Преспанската спогодба, тогаш вината за целата работа не треба да се бара само во Атина, туку директен виновник за таквиот развој на настаните е самата Европска...
СИЛНИ ПОЗИТИВНИ ОДГЛАСИ ПО ОДЛУКАТА НА ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИЈАРШИЈА Има и против, но македонскиот дух е нескротлив Долг процес со можни опструкции и многу мудрост во преговорите е дел од следната фаза до конечното признавање на автокефалноста на Македонската православна црква-Охридска Архиепископија (МПЦ-ОА). Признавањето на канонскиот статус од Вселенската патријаршија е само прв...
Како ќе биде запишана МПЦ-ОА, дали го загуби правото на придавката македонска? Кои се канонските правила за издавање томоси? Именувањето на Македонската православна црква-Охридска Архиепископија (МПЦ-ОА) во диптихот на автокефалните цркви, откако Вселенскиот патријарх би издал Томос за автокефалност е едно од прашањата за кои македонската јавност се уште има...
Акроним, кратенка или код: Стоп за игрите со македонскиот народ! Во голем дел од наративите што го подгрева НАТО-ентузијазмот во долгогодишниот период на чекање Македонија да стане полноправна членка беше нагласуван моментот дека „сѐ ќе биде поинаку кога ќе имаме свое постојано место во Алијансата, ќе бидеме рамноправни и ќе...
Во утрешното печатено издание и на порталот на „Нова Македонија“ прочитајте ја колумната на професорката Билјана Ванковска. Треба ли да потсетиме каков насилнички и лажиран чин беше изборот на Талат Џафери? Нешто што го видовме со свои очи! Какви срамни и противуставни закони се донесоа оттогаш, како криминално го сменија...
Поранешниот долгогодишен судија во одделението за борба против организираниот криминал и корупција, а сегашен адвокат м-р Владимир Туфегџиќ, одличен познавач на меѓународно-правната материја за справување со корупцијата, во својата колумна за „Нова Македонија“, насловена „Дојдоа, видоа, заминаа, што сега?“, отворено дискутира за доаѓањето на американскиот тим за санкции и...
Во утрешниот број на „Нова Македонија“ прочитајте ја колумната на адвокатот и поранешен судија м-р Владимир Туфегџиќ „На кого му прекипе“. ...„Читајќи ги изјавите на политичките фактори кој на кого и зошто должи, се наметнува логичен заклучок дека во последните 25 години е создаден систем на легализирана политичка корупција како...
Денес се навршуваат пет години од смртта на македонскиот драмски писател Горан Стефановски, член на МАНУ надвор од работниот состав, па, оттука, текстот е обид денешнава македонска стварност да се опише со Горановите зборови. Каква е таа македонска стварност? Какви се времињата во кои ние живееме денес? Утре (27 ноември 2023)...