Сите документи што не се конзистентни со основните премиси на македонизмот, а такви се и Договорот со Бугарија и Преспанската спогодба, претставуваат извор на сите наши витални проблеми и значат разнебитување на Македонија. Тоа, пак, води до констатацијата дека ако не ги раскинеме двата документи, Македонците ќе исчезнат, а...
Во ексклузивно интервју за „Нова Македонија“, амбасадорот Џанг Ѕуо говори за најактуелните стратегиски геополитички теми, за навлегувањето на НАТО во Азископацифичкиот Регион и провокациите кон Кина, за големите предизвици со кои во моментов се соочува човештвото, за темните сенки од Студената војна што се надвиснуваат над него, за украинската...
Инфлација на одлични ученици Квалификацискиот приемен испит во скопската гимназија „Орце Николов“, кој се спроведе поради поголемиот број пријавени ученици со сите петки, уште еднаш исфрли на виделина една од болестите на македонското образование. На испитот биле тестирани 292 ученици, сите одлични, со просек 5,00. Тестот по математика носел максимум...
Преспанската спогодба – четири години подоцна Во пресрет на четиригодишнината од Преспанската спогодба, нема човек во Македонија кој не се запрашува: Quo vadis res publica Macedonia? Каде одиш Македонијо? Која е твојата иднина? Прашува во својата колумна академик Љупчо Коцарев Прочитајте ја во утрешниот број на „Нова Македонија“
За кого ќе кукурига галскиот петел? Несомнено изјавата на Макрон повеќе е на линија на она што претходно го порачуваше Радев, односно дека нема причина да оди во посета на Париз и да се среќава со францускиот претседател кога лично не гледа „напредок за отворените прашања меѓу Софија и Скопје“,...
Во својата колумна, претседателот на МАНУ реторички прашува: „Како понатаму?“, истовремено давајќи одговор и громогласна порака... „Грст политичари за грст денари веќе триесетина години ја држат Македонија во заложништво. Различни се патиштата за иднината на Македонија, но сите тие имаат заеднички именител: департизација на општеството. За да ги спречиме разорувањето,...
Дали е можно нашите внуци да живеат онолку добро како што се живее во некоја побогата и поразвиена држава од ЕУ? Што треба да направиме денес за нашите внуци (внуците на милениумската генерација) да останат да живеат во Македонија, а нивниот квалитет на живот да е на исто или...
Факт е дека македонската економија е мала, фрагилна и увозно зависна. Точна е и констатацијата дека секое од глобалните нарушувања, како на пазарот на енергија и храна така и на страната на глобалната ефективна побарувачка за нашите производи и услуги, се одразува на домашната економија. Меѓутоа, неоспорен е и...
Зар и ЕУ дава повод за раскинување на Преспанската спогодба?! Ако работата отиде дотаму Меѓународниот суд на правдата да утврдува дали Грција ја прекршува Преспанската спогодба, тогаш вината за целата работа не треба да се бара само во Атина, туку директен виновник за таквиот развој на настаните е самата Европска...
Како ќе биде запишана МПЦ-ОА, дали го загуби правото на придавката македонска? Кои се канонските правила за издавање томоси? Именувањето на Македонската православна црква-Охридска Архиепископија (МПЦ-ОА) во диптихот на автокефалните цркви, откако Вселенскиот патријарх би издал Томос за автокефалност е едно од прашањата за кои македонската јавност се уште има...