И покрај притисоците, Бугарија продолжува со хегемонистичко однесување, кое не може да се протолкува никако поинаку освен како демонстрација на моќ на една поголема и помоќна земја над помала соседна земја, прекршувајќи ги сите меѓународни норми со тоа што го негира и оспорува правото на секој народ да се...
ВРАЌАЊЕТО КОН МЕЃУНАРОДНОТО ПРАВО ЌЕ ГО ВРАТИ И КРЕДИБИЛИТЕТОТ НА СВЕТСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА Можат ли ОН да ја поправат грешката со Македонија? Во земјава со години има иницијативи од голем број правни експерти што сметаат дека сите меѓународноправни аргументи се на наша страна и од тие причини се залагаат Македонија да ја...
ПРЕМИЕРИТЕ НА БУГАРИЈА И НА МАКЕДОНИЈА СОГЛАСНИ ВО СВОИТЕ СОМНЕЖИ Кртови ги поткопуваат добрососедските односи Минатата недела, Петков изјави дека постојат лица што работеле против добрососедските односи и против постигнувањето евентуален договор помеѓу Бугарија и Македонија. Набргу потоа, министерот за надворешни работи Бујар Османи посочи оти вработени во македонски институции се јавувале...
Несомнено, констатацијата дека малцинствата се мостови е точна и во практика така треба и да биде, но кога доаѓа од устата на бугарскиот претседател Радев, таа звучи крајно лицемерно. Имено, Радев наместо прво да погледне во својот двор и да ги удри темелите за градење вакви мостови кон Македонија,...
Досега, во меѓународната политика, Бугарија по сите линии имаше поддршка од Европската Унија, но тоа не беше случај и со САД, кои многу пообјективно гледаа на низа прашања од меѓународен карактер, вклучувајќи го и тоа за Македонија. Сега Бугарија со набавката на американски авиони на некој начин направи политички...