Фото: Игор Бансколиев

Акроним, кратенка или код: Стоп за игрите со македонскиот народ!

Во голем дел од наративите што го подгрева НАТО-ентузијазмот во долгогодишниот период на чекање Македонија да стане полноправна членка беше нагласуван моментот дека „сѐ ќе биде поинаку кога ќе имаме свое постојано место во Алијансата, ќе бидеме рамноправни и ќе ги имаме еднакво сите правни инструменти за полесно да ги постигнеме нашите права“. Токму затоа во македонската јавност е создадена недоумица зошто како рамноправна членка на НАТО никој од Македонија не реагирал на промената на кодот, кој не е во согласност со Преспанскиот договор

Прочитајте повеќе во утрешниот број на „Нова Македонија“