Злосторство без казна за ирачката војна

Бившиот претседател на САД Џорџ Буш или членовите на неговата администрација сигурно нема да одговараат пред суд за почнување војна на агресија против Ирак...

На повидок геополитичка катастрофа во Сирија

Хуманитарната криза во Идлиб може да се претвори во вистинска геополитичка катастрофа во Сирија, по убиството на 33 турски војници во сириски воздушен напад,...

Морталитетот го надминува наталитетот во светски рамки

Постојано се зголемува бројот на држави што имаат повеќе смртни случаи од раѓања во дадена година. Анализата на податоците од Обединетите нации што ја...

Што ќе се случи откога ќе заврши конфликтот?

Доколку победи сценариото Украина да потпадне под контрола на Кремљ, тогаш тоа би ја трансформирала цела Европа, велат Лилјана Фикс и Мајкл Кимиџ за...

Светска агенда

Државите од БРИКС нудат алтернатива на Западот

  Предвидувањата за земјите од БРИКС како најбрзорастечки економии не се остварија во целост. Наместо тоа, сојузот сега нуди дипломатски форум и развојно финансирање надвор...

Кој е нултиот пациент на коронавирусот?

Додека се зголемува бројот на лица заразени со коронавирус во светот, научниците се обидуваат да го идентификуваат т.н. нулти пациент или првото лице заразено...

Коронавирусот можеби веќе заразил половина од населението во Британија

Ако ова моделирање биде потврдено во подоцнежни студии, тоа ќе значи дека е мал бројот на заразени што бараат болничко лекување, при што мнозинството...

Македонија како европска суперсила на медицинската марихуана?

Македонските претприемачи бараат од властите што побрзо да дејствуваат за да ја претворат земјата во, како што велат самите, европска суперсила на медицинска марихуана Во...

Макрон е преслаб за да го предводи светот

Ангела Меркел можеби му ја предаде круната на францускиот претседател, но ниту таа ниту Емануел Макрон не можат да го заменат Доналд Трамп Питер Раф Неколку...