Туризмот на Блискиот Исток се бори за опстанок

Туризмот игра важна улога во економиите на земјите како Египет, Јордан и Либан. Но резервациите за посетители се намалуваат поради стравувањата околу блискиот конфликт...

Квалитетни проекти при трансформирањето на економската конкурентност на земјите учеснички во БРИ

Иницијативата „Појас и пат“ (БРИ) сѐ повеќе расте, за денес да вклучува над 3.000 проекти во 152 земји и региони. Иницијативата креира и динамизира...

Европејците се задоволни и со помалку пари

Имањето многу пари, сепак, не носи среќа само по себе, но помага. Вкупно 81 отсто од најбогатите во Европа со личен доход од 100.000...

Кина го лансира „Шенжу-17“

Кина во четвртокот го лансира вселенскиот брод со екипаж „Шенжу-17“, а тројцата астронаути во него ќе останат во орбитата околу шест месеци на мисија...

Иницијатива што носи нови можности

Кина и земјите од Централна и Источна Европа се на заеднички „Појас и пат“ По повод десетгодишнината од заедничката изградба на иницијативата „Појас и пат“,...

Да се обезбедат суштинските научни и образовни претпоставки за динамичен развој на...

Што значи повикот на претседателот на Кина, Шји Џјинпинг, упатен до сите научници повратници во Кина, да ги здружат талентите и силите? Претседателот на Кина,...

Постојано растечка група низ цела Европа без религиозна припадност

Во Италија, лулката на католицизмот, новите истражувања сугерираат дека само 19 отсто од граѓаните посетуваат верски служби најмалку еднаш неделно, додека 31 отсто никогаш...

Психичкото здравје на Европејците е во криза?

Додека светот се бори со кризата со психичкото здравје, во Европа повеќе од двојно се зголеми употребата на антидепресиви во изминатите 20 години, пишува...