Досиејата за персоналот беа на извршната директорка на Европол, Де Боле, и на тројца нејзини заменик-директори / Фото: ЕПА

Исчезнувањето на чувствителните досиеја на највисоките службеници за спроведување на законот предизвика криза во Европол

Извештај на Европската комисија за финансиски и економски криминал

Иако требаше да бидат под клуч, во безбедна просторија за складирање длабоко во седиштето на Европол во Хаг, купот од високочувствителни датотеки со лични информации на врвни извршни директори за спроведување на законот исчезнаа минатото лето. Европската агенција за спроведување на законот оттогаш е заглавена во лудило.
Според белешката од внатрешната агенција, видена од „Политико“, и разговорите со сегашниот и поранешниот персонал, печатените персонални досиеја на извршната директорка на Европол, Кетрин де Боле, и на други високи функционери протекоа некаде пред септември.
– На 6 септември 2023 година, Дирекцијата на Европол беше информирана дека личните хартиени досиеја на неколку члена на персоналот на Европол исчезнале – се вели во белешката. Кога официјалните лица ги провериле сите записи на агенцијата, таа открила „дополнителни датотеки што недостигаат“, се додава.
– Со оглед на улогата на Европол како орган за спроведување на законот, исчезнувањето на личните досиеја на членовите на персоналот претставува сериозен инцидент со прекршување на безбедноста и личните податоци – се вели во белешката, споделена на неговиот внатрешен систем за пораки и со датум од 18 септември.
Европол е една од најголемите агенции на Европската Унија. Таа ги координира големите меѓународни истраги и операции со националните полициски власти и партнери како Интерпол и ФБИ на САД.
„Политико“ разговараше со четворица сегашни и поранешни функционери на Европол со сознанија за инцидентот. Некои од изгубените досиеја повторно се појавиле кога граѓанин ги нашол оставени на јавно место во Хаг и ги донел во локалната полициска станица, изјавија официјалните лица. Веднаш не беше јасно колку долго се исчезнати, ниту зошто се однесени од внатрешноста на институцијата, рекоа тие.
Како одговор на прашањата на „Политико“, портпаролот на полициските сили на Хаг, Стивен ван Сантен, рече: „Хашката полиција беше вклучена во некои детали поврзани со тековната внатрешна истрага на Европол“.
Кадровските досиеја беа на извршната директорка на Европол, Де Боле, и на тројца нејзини заменик-директори, Јирген Ебнер, Андреј Линта и Жан-Филип Лекуф, изјавија тројца од четворицата официјални лица.
Досиејата за човечки ресурси може да содржат информации за апликацијата за работа на службеникот, релевантна обука, датуми на раѓање, статус на брак, издржувани лица, моментална адреса и други редовни информации зачувани од службата за човечки ресурси, рече едно од официјалните лица.
По инцидентот, шефот за човечки ресурси во агенцијата, Масимилијано Бетин, беше ставен на административно отсуство, изјавија четворицата официјални лица.
Во интерната белешка на Европол се вели дека, „наспроти ова, раководителот на единицата за човечки ресурси (Бетин) нема да биде достапен до понатамошно известување“ и „раководителот на Одделот за администрација ќе обезбеди континуитет на деловна активност за управувањето со единицата за човечки ресурси“.
Во изјава за „Политико“, Бетин рече дека не може да коментира за случајот.
Чувствителните хартиени датотеки со човечки ресурси на Европол се чуваат заклучени во сеф, во просторија што е достапна за ограничен персонал. Многу малку луѓе ја знаат шифрата на сефот, изјави еден од службените лица што имал директно знаење за постапката. Не е јасно како се земени досиејата.
Бетин, кој служеше како главен маршал во полициските сили на Италија, беше началник на ЧП во Европол од 2016 година. Агенцијата има вкупно повеќе од 1.400 вработени.
Според официјалните лица, една теорија е дека досиејата можеле да бидат земени за да се оштети Бетин, во контекст на внатрешни конфликти во агенцијата.