Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 26083)

„Рокчето“ од Никола Маџиров ќе биде промовирана во Струмица

Сликовницата „Рокчето“ од поетот Никола Маџиров, со илустрации на Анета Илиевска, ќе биде промовирана утре во 18 часот, пред книжарницата „Литература.мк“ во Струмица. Промотор...

Пролетно разигрување во Кинотеката

Временската машина стигна до април. Kинотеката реши својот филмски воз да содржи киноприказни од различни жанрови, од различни земји, од различни континенти, со различен...

Поддршка од „Eуримаж“ за македонските копродуценти

Паневропскиот филмски фонд „Еуримаж“ додели финансиски средства за 26 проекти од вкупно 76 пријавени на сесијата што заврши неодамна. - Оваа сесија ја обележи шпанската...

Изложба на изработки од бакар на последниот кичевски казанџија

Во ликовниот салон на Центарот за култура во Кичево е отворена втората самостојна изложба на изработки од бакар на последниот кичевски казанџија Коста Галиманоски....

Пропалестински активисти извикувале „геноцид“ кога зборувал Шолц

Инцидент на Саемот на книгата во Лајпциг Во неколку наврати демонстрантите го прекинаа поздравниот говор на германскиот канцелар Олаф Шолц на Саемот на книгата во...

„Уметници и бегалци“ во „Чифте-амам“

Центарот за современи уметности од Скопје, „СБункер“ од Приштина, Косово, и ВИН – Мрежа за интеграција на жените од Букурешт, Романија, утре во 19...

Со новиот закон за управување со Охридскиот Регион ќе нема легализација...

Министерката за култура и претседателка на Националната комисија за УНЕСКО, Бисера Костадиновска–Стојчевска, во однос на тековните активности поврзани со остварување на препораките на УНЕСКО,...

Тајане е македонски календарски обичај поврзан со празникот Раѓање на Свети...

Тајане како обичај што е поврзан со Иванден (7 јули/24 јуни), најдолго се задржал во Прилепскиот, Битолскиот и Крушевскиот Регион. Од обичаите што се...

Видови и правила на политичкото изборно претставување

Серијалот „Политиката низ призмата на изборите, партиите и демократијата“ од авторот Сотир Костов обработува актуелни теми од нашето општествено, политичко, економско и социјално битисување....