Според заклучоците на кинеските научници, почнувајќи од околу 2.896 километри под површината, јадрото на Земјата е поделено на виртуелна течна надворешна граница и претежно цврст внатрешен слој. Заклучокот е дека оваа област е делумно одговорна за многу од геофизичката динамика на нашата планета – од должината на секој ден, па до магнетното поле на Земјата – што помага да се заштити човештвото од штетните зраци што ги емитува сонцето

Извонредно достигнување на кинеските научници при научноистражувачки активности за нашата планета

Научниците од Кина неодамна дошле до откритие за срцето на нашата планета – на секои осум и пол години внатрешното јадро на Земјата осцилира околу својата оска на ротација. Оваа промена најверојатно е предизвикана од мала неусогласеност помеѓу внатрешното јадро и обвивката на Земјата, слојот под Земјината кора, гласи заклучокот од ова ново научно истражување.
Почнувајќи од околу 2.896 километри под површината, јадрото на Земјата е поделено на виртуелна течна надворешна граница и претежно цврст внатрешен слој. Оваа област е делумно одговорна за многу од геофизичката динамика на нашата планета – од должината на секој ден, па до магнетното поле на Земјата – што помага да се заштити човештвото од штетните зраци што ги емитува сонцето.
За подобро разбирање на внатрешното функционирање на ова јадро, геофизичките истражувачи, предводени од Хао Динг од Универзитетот во Вухан, го анализираа во 2019 година движењето на оската на ротација на Земјата во однос на нејзината кора, познато како поларна ротација. Тие открија мало отстапување во поларното движење, кое се случува на секои осум и пол години, што укажува на потенцијално присуство на „колебање на внатрешното јадро“.
За нивната најнова студија, Динг и коавторите дополнително го потврдија овој циклус со мерење на мали поместувања во должината на денот низ целиот свет, кои го контролираат периодичното движење на оската на ротацијата на Земјата, и споредувајќи ги со варијации во поларното движење претходно идентификувани.
Нивните податоци сугерираат дека ова нишање најверојатно е предизвикано од навалување од 0,17 степени помеѓу внатрешното јадро на Земјата и обвивката, што е во спротивност со традиционалната теорија за ротација на Земјата, која „претпоставува дека оската на ротација на внатрешното јадро на Земјата и оската на ротација на обвивката се совпаѓаат“, како што изјави Динг за „Лајв сајенс“.
Ова навалување, според истражувањето, би можело да значи дека северозападната хемисфера на внатрешното јадро би можела да биде малку погуста од остатокот од овој слој и дека има разлика во густината помеѓу внатрешното и надворешното јадро на Земјата.
Во иднина, ова откритие би можело да им помогне на истражувачите да ја разберат динамиката помеѓу внатрешното јадро на Земјата и процесите што влијаат на човештвото, од земјотреси до промени во магнетното поле.
Ова новооткриено навалување во внатрешното јадро на крајот може да предизвика промена на обликот и движењето на течното јадро, што ќе доведе до потенцијално поместување на магнетното поле на Земјата, се наведува во студијата објавена во списанието „Нејчр комјуникејшнс“.