Националниот енергетски мегапроект „Пренесување на моќта на Западот кон Исток“

Досега се пуштени во употреба сите 16 милиони киловати од хидроцентралата „Баихетан“, што значи дека Кина го изгради најголемиот светски „коридор за чиста енергија“ на реката Јангце.
Станува збор за голем национален проект што го спроведува проектот „Пренесување на моќта на Западот на Исток“. Опсегот на проектот е огромен, геолошките услови се сложени, а вкупната техничка специфична проблематика, која се реши, е на прво место во светот. Кинеските компании за изградба на хидроенергија и производство на опрема, како што е корпорацијата „Три Клисури“, инсистирајќи на иновации, надминаа низа технички проблеми од светска класа и создадоа единствен капацитет од еден милион киловати хидроелектрични генератори. Индексот на сеизмичко утврдување на лачната брана е висок 300 метри, а скалата на подземните пештери е на прво место во светот со шест ставки, додека нивото на кинескиот синџир на хидроенергија, синџирот на вредност и синџирот на снабдување, е значително подобрен.
Шесте гигантски каскадни хидроелектрични централи во Вудонгде, Баихетан, Силуоду, Ксијанџија, Три Клисури и во Гежуба изградени и управувани од корпорацијата „Три Клисури“, на главниот тек на реката Јангце, имаат инсталирано 110 хидроцентрали со вкупна инсталирана моќност од 71,695 милион киловати, формирајќи го најголемиот енергетски коридор во светот. Заедничкото планирање и координирана работа на шест хидроцентрали може да произведе просечно годишно производство на електрична енергија од 300 милијарди киловати и може да заштеди околу 90,45 милиони тони јаглен годишно, ефикасно ублажувајќи го недостигот од електрична енергија во централна и источна Кина, Сечуан, Јунан, Гуангдонг и во други провинции. Преносот на електрична енергија од запад кон исток и безбедното и стабилно работење на електричната мрежа даваат силна поддршка за нова зелена енергија.