Според „Сината книга за 2022 година за кинеските студенти од странство што се враќаат во Кина заради вработување“ објавена од Кинескиот сервисен центар за научна размена, бројот на студенти што се враќаат во Кина значително пораснал од 2012 година, при што се вратиле околу 3,4 милиони луѓе, што претставува повеќе од 80 проценти од луѓето што се враќаат од студирање во странство

Како кинескиот пазар на трудот ги привлекува студентите што дипломирале во странство

Пролетниот ветер најавува уште една сезона за барање работа во Кина, како и повеќе барања за работа на штотуку дипломирани студенти од прекуокеанските универзитети.
Жу Јанѓијан, кинески студент што студира на Универзитетот „Кјушу“ во Фукуока, Јапонија, стана чест посетител на веб-страницата на националната служба за вработување за вратените студенти во странство под Министерството за образование.
– Преферирам да работам во Кина. Целокупната плата во Јапонија не се разликува многу од онаа во Кина, но трошоците за живот овде се повисоки. Атрактивноста на вработувањето во странство опаѓа, а има поинтригантни работни места во Кина – рече Жу.
Идејата на Жу го одразува мислењето на мнозинството кинески студенти во странство. Според „Сината книга за 2022 година за кинеските студенти од странство што се враќаат во Кина заради вработување“ објавена од Кинескиот сервисен центар за научна размена, бројот на студенти што се враќаат во Кина значително пораснал од 2012 година, при што се вратиле околу 3,4 милиони луѓе, што претставува повеќе од 80 проценти од луѓето што се враќаат од студирање во странство.
Според „Извештајот за 2023 година за кинеските студенти во странство“ објавен од „Њу ориентал“, агенција за услуги за студирање во странство, директното вработување или претприемаштвото по дипломирањето во 2023 година стана главно за оние што студирале во странство, со вкупно 65 проценти.

– Повеќе од половина од кинеските студенти околу мене планираа да се вратат во Кина за да работат. Веруваме дека нашето меѓународно размислување и визија може да ни дадат поконкурентна предност на пазарот на трудот – рече Жао Жијин, кој студира на Универзитетот „Мусаши“ во Јапонија.
Во „Извештајот за развој на таленти за вработување во странство за 2023 година“ заеднички објавен од „Липин“, услужна компанија што се фокусира на барање работа, и Светскиот младински самит во Кина, 80,85 проценти од корпоративните човечки ресурси веруваат дека под исти услови, искуството со студирање во странство ќе биде плус за кандидатите.
Хуо Џиали, која студирала на Универзитетот „Делавер Вали“ во Соединетите Американски Држави, се вратила во својот роден град Џинжонг Сити, во северната кинеска провинција Шанкси, пред неколку години. Знаењето што го стекна за време на студирањето во странство го посвети на земјоделската работа во локална компанија. Таа вели дека поволната политика на Кина им гарантира на студентите што се враќаат да имаат добра работна средина и третман.
Во изминатата деценија, Кина воведе низа политички мерки од централно до локално ниво за да обезбеди погодност и да создаде услови за враќање на студентите од странство. Во 2015 година, Кина издаде „Известување за олеснување на претприемаштвото на вратените студенти од странство“, кое вклучуваше повратници од странство во опсегот на поддршка за вработување и претприемаштво на национални дипломирани универзитети. Во 2016 година беше издадено „Известување за имплементација на гарантен заем за претприемаштво за поддршка на претприемаштвото и вработувањето“, кое ги опфати вратените студенти од странство во делокругот на поддршка на заемот за гаранција за претприемаштво.

– Со цел да го промовираме вработувањето студенти од странство, соработувавме со различни сродни услужни единици, ги подобривме механизмите за услуги и обезбедивме погодност за претприемаштво и вработување, а со тоа го подобруваме нивното чувство за припадност, достигнувања и добивка – рече Чен Ксиџи, заменик-директор на провинцискиот сервисен центар Шанкси за студенти и експерти од странство.
Според податоците објавени од Министерството за образование на Кина, од 1978 до 2019 година, 6,56 милиони луѓе студирале во странство. Во овој период, 4,23 милиони луѓе избрале да се вратат во Кина по завршувањето на студиите, што претставува 86,28 отсто од групата што ги завршила студиите.
Процентот на луѓе што се враќаат од студирање во странство во однос на бројот на луѓе што заминуваат во странство се зголеми од 38,2 проценти во 2000 година на 64,5 проценти во 2019 година.