Розов еж

Трета награда на Конкурсот за краток расказ на „Нова Македонија“ Откога знаеше за себе, госпоѓа Дафина Давидов најмногу од сè сакаше да победува. Првите показатели...

Македонскиот јазик покажува виталност и не е меѓу загрозените јазици

Од 7.000 признаени јазици, половина се во опасност Во светот денес постојат околу 7.000 признаени јазици, но, според една неодамнешна студија, половина од нив се...

Филмот, идеологиjата и ние…

Веста дека европскиот фонд „Еуримаж“ ја поддржал и првата грчко-македонска филмска копродукција „Зад стоговите сено“ во режија на младата грчка режисерка Асимина Проедроу, објавена...

Ваков однос на државата кон матичниот јазик не постои никаде во светот

Митко Маџунков, писател Сега за нас е поважно Македонците расфрлени по светот да не кренат раце од својот јазик, а книжевниот вкус тука, во...