Раца Фирфова-Ѓоргова не е единствената голема љубов на Рацин

Деведесет години од „Стихови и дописки до Раца“ Данило Коцевски пишува во неколку наврати за цела галерија девојки во кои Рацин бил вљубен и на...

Нашите убави лирски песни

Понекогаш е добро попроникливо да се загледаме во најблиското, да се увериме дека, за жал, како низ прсти ни протекуваат блесоци и дарови по...

На пајонската свештеничка ѝ треба поголема афирмација

На мостот „Око“, накитена со култни бронзи, исправено стои скулптурата поврзана со ексклузивниот археолошки наод од Лисичин Дол, но таа сѐ уште не е...

Театарот носи силни социјални пораки

Нада Поп-Јорданова, академик, професорка, авторка Нада Поп-Јорданова е македонска научничка и професорка од областа на медицината, психологијата, психосоматиката и членка на МАНУ. Објавила над 400...

Врвни дизајнери и креативци доаѓаат во мај во Скопје

Меѓу нив се: Геерт де Таје од Белгија, креативен и мултинасочен фотограф што прави фотографии за компании како „Сачи енд Сачи“, „Ериксон“, „Тојота“, „Фолксваген“;...

Богородичната црква во Париз инспирација и за нашиот Ацо Шопов

Виктор Иго ѝ ги посвети најубавите книжевни описи, но катедралата беше инспирација и на голем број други уметници во текот на последните неколку века....

Кога ќе се спомне книжевност, обичниот читател помислува на Гијом Мисо, а не на...

Професорот Венко Андоновски одржа пристапно предавање во МАНУ, на темата „Достоевски и Мекдоналдс“ или „Чуму денес да се пишува литература“. Тој зборуваше за изложеноста на...

Куќата на Лазар Личеноски повеќе од една деценија чека да стане музеј

Иако биле побарани три милиони денари за конзервација, реставрација и санација на познатата спомен-куќа крај Вардар, која во 2017 година е прогласена за културно...

„Зора“ на Солев, повторно

Во првите страници на романот „Зора зад аголот“, нараторот разговорливо ни ги доловува ликовите на своите родители, таткото, меанџијата Коле Колиштрк, и мајка му...

Гугутки

Откупна награда на Конкурсот за краток расказ на „Нова Македонија“ Тони Попов Мразам гугутки. Ги мразам од дното на душата. Тоа се итри птици, нема сомнеж,...