Крушевскиот вселенски брод меѓу најчудните градби во светот

На списокот на „Архитектура и дизајн“ крушевскиот споменик е рангиран на 4-то место. На првото е зградата позната како „Потеклото на жирафата“ што се...

Најголема награда е кога некој ќе посака трајно да поседува мое дело

Рубенс Корубин, сликар Секоја билка, секој цвет, во својот животен век сака да го развие својот потенцијал. И секоја индивидуа, семејство, секој град, секоја држава...

Ваков однос на државата кон матичниот јазик не постои никаде во светот

Митко Маџунков, писател Сега за нас е поважно Македонците расфрлени по светот да не кренат раце од својот јазик, а книжевниот вкус тука, во...

„Смрт во Венеција“ – од Ман до Висконти (2)

Извонредно важниот лик на Таџо, без кој не би постоеле ни новелата ни филмот, во една крајна смисла, ни ликот на Фон Ашенбах, носи...

Обjавена биографиjа за Леонардо да Винчи

Биографската книга „Леонардо да Винчи и неговото време“ од норвешкиот писател Атле Нес на македонски јазик ја објави издавачот „Македоника литера“ во монографска форма....

Најбитната причина да се направи песна е таа да биде посветена на својот народ

„Трага“ е нешто што ќе остави знак, присуство во времето и просторот, нешто што покрај минливоста на сѐ и сешто, ќе сведочи за нас,...

За моето Тафталиџе, сељачизмот и „неподносливата леснотија“ на Кундера

КУЛТУРНИТЕ ПРАКТИКИ И ПОГЛЕД ВО ИДНИНАТА Мојот свет како да е поделен на две крајности, на две неспојливи културни практики: оние што се однесуваат на...

На секој концерт му давам важност како да ми е последен

Во Македонија изведбата на нови дела од македонски композитори е во критична состојба, а тоа воопшто не е за потценување, затоа што музичките дела...

Најинтересните предмети од Требениште, покрај златните маски

Во поставката се и сребрените ритони, односно рогови за консумирање вино, кои се произведувале во Мала Азија или тогашна Персија, тука е и исклучителното...

Никој не ги продава делата од татко ми

Јана Луловска, уметница Ќерката на доајенот на ликовната уметност Танас Луловски-Тане, по повод неговата актуелна ретроспектива во „Даутпашиниот амам“, укажа дека можеби најважната лекција што...