Беспрекорната техника на Симон Трпчески – задоволство за пијанофилите

Престижната „Лин рекордс“ со двоен албум на нашиот пијанист Престижната британска издавачка куќа „Лин рекордс“ го издаде двојниот албум на кој пијанистот Симон Трпчески повторно...

Мице Јанкуловски во реномираната галерија „Галатека“ во Букурешт

Самостојната изложба на Мице Јанкуловски со наслов „Над црното“ е отворена во реномираната галерија „Галатека“ во Букурешт, Романија. Куратори на изложбата се Анка Боериу...

Изложбата „Сребрена Тракија“ во Археолошкиот музеј во Скопје

Во Археолошкиот музеј во Скопје е отворена ексклузивната изложба „Сребрена Тракија“. Станува збор за прво целосно претставување на тракиската култура во нашата држава. Во...

Поетите мора да сонуваат, а во Македонија е многу тешко да си го дозволите...

Водата е дел и од нашата поетска традиција, како неразделив елемент во поезијата на македонските класици Блаже Конески, Матеја Матевски, Анте Поповски, Ацо Шопов,...

ЕНИГМАТА ОКАПИ, 3

Антиупатства за лична употреба 20.7 Љубена моја! Во Енциклопедијата на лексикографскиот завод (Загреб, 1964) под W, за Виткаци нема ниту ред, но презимето и името, оние на...

Објавена книгата „Заштита на историскиот град Пекинг“

„Македоника литера“ деновиве ја публикува книгата „Заштита на историскиот град Пекинг: клучни термини“, во превод од англиски на македонски јазик на Славчо Пеев. Оваа...

Ревија на современ италијански филм

Ревија на современ италијански филм под називот „Синема мејд ин Итали“ се одржува до четврток во „Синеплекс“. Настанот, кој во нашава земја се одржува...

Конференција „Луан Старова – писател и истражувач“

Меѓународната научна конференција „Луан Старова – писател и истражувач“ ќе се одржи денеска на Катедрата за албански јазик и книжевност при Филолошкиот факултет „Блаже...

Филмот на Столевски фрла и смеа и бес на платното

Рецензија во „Варајати“ за „Домаќинство за почетници“ Њујоршко „Варајети“, едно од највлијателните филмски списанија во светот, објави опсежна рецензија за македонскиот филм „Домаќинство за почетници“...

„Убавината ќе го спаси светот“?

Интими (раз)мисла или обид за современ одговор Посветувањето внимание на уметноста на зборот или на некоја друга уметност или, пак, сосредоточеноста на нешто што самото по себе...