Во јазикот лежи коренот на еден народ

Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, кој ги охрабрува промовирањето на повеќејазичноста, зачувувањето на загрозените јазици и негувањето на мајчиниот јазик, е наменет да ги...

Песната на Израел за „Евровизија“ може да биде дисквалификувана како премногу политичка

Европската радиодифузна унија (ЕБУ) размислува дали да ја дисквалификува израелската песна „Октомвриски дожд“ за песна на „Евровизија“ бидејќи содржи политичка порака, јавија денеска израелските...

Користењето приватен телефон на работа може да го намали стресот

Прелистувањето по социјалните мрежи на приватен телефон, резервирањето летови, дури и испраќањето брз одговор на апликација за пораки... обично не се поврзани со работата...

Мегаураганите стануваат реалност

Нова студија укажува на потребата да се воведе категоријата шест за мегаураганите, поради зголемената фреквенција на екстремни бури предизвикани од климатските промени. Научниците ја...

Центарот „Помпиду“ се затвора заради реновирање

Во втората половина на 2024 година Еден од најголемите музеи на модерната и современа уметност во светот, познат и како „Бобур“, во втората половина на...

Бронзени котли од времето на македонските кралеви Антигон Гонатас, Филип Петти и Персеј

Неколку котлиња се откриени во античките стратегиски кастели, како што е тврдината Кула, Бабино, во Демир Хисар, каде што се откриени пет дела од...

Бојан Ковски го претставува своето ново уметничко патување – „Симбиоза“

Уметникот Бојан Ковски ќе ја отвори својата најнова изложба „Симбиоза“ во Музејот на Град Скопје на 29 февруари. Овој уникатен приказ ветува да ги...

Промоција на книгата „Сергеј Михајлов живот и дело“ на Наташа Диденко

Книгата „Сергеј Михајлов живот и дело“ на професорката д-р Наташа Диденко ќе биде промовирана во фоајето на Националната опера и балет во Скопје, в...

Дрвјата во топла и сува клима испуштаат двојно повеќе јаглерод диоксид

Една неодамнешна студија, спроведена од научен тим од универзитетот „Пен Стејт“, САД, откри дека дождовните шуми, кои се сметаат за бели дробови на светот,...

„Ферари“ од 1958 година може да достигне цена од 38 милиони долари

Неверојатно редок тркачки автомобил „ферари“ ќе се најде на аукција месецов и се проценува дека ќе достигне цена помеѓу 34 и 38 милиони долари....