Изложба „Копнежот на светлината“ од Душан Коцев во Прилеп

„Копнежот на светлината“ е изложбата на слики од Душан Коцев отворена во ликовниот салон на ЦК „Марко Цепенков“. Со изложбата Душан преку своите уметнички...

„Вештица“ од Венко Андоновски на Европска ноќ на литературата

Во Софија се одржа Европската ноќ на литературата, организирана од амбасадите и странските културни центри во Бугарија, во соработка со Европската комисија и општината...

Наше е она што им го оставаме на другите луѓе

Неодамна таа ја приреди и препеа на српски антологијата „Избор из савремене македонске поезије“, во која се застапени 22 македонски поети и поетеси. Пред...

Отворена изложбата омаж посветена на Миле Корубин

Изложба омаж посветена на Миле Корубин, во рамките на програмата за одбележување на јубилејот 75 години постоење, е отворена во „Чифте-амам“. Оваа ретроспективна јубилејна...

„Златна камера 300“ за кинематограферите Џевахир Шахин и Куршат Уресин за филмот „За сувите...

Со врачувањето на наградите и проекцијата на филмот “ Лена и Владимир “ спуштена е завеста на овогодинешното издание на фестивалот на филмската камера „Браќа...

Во Прилеп изложба „Копнежот на светлината “ од Душан Коцев

„Копнежот на светлината“ е изложбата на слики од Душан Коцев што ќе биде отворена вечерва (петок 29.09.2023) од 19 часот во ликовниот салон од...

Дали е можно да се избегне ‘рчењето?

Медицински совет Оние што ‘рчат повремено, но уште повеќе оние што ‘рчат секоја вечер, треба да се обидат да откријат што го предизвикува ‘рчењето, бидејќи...

Британскиот музеј апелира да се пронајдат украдените артефакти

Британскиот музеј побара од јавноста да помогне во идентификувањето и враќањето на античките артефакти што исчезнале од неговата колекција. Минатиот месец еден член на...

„Букстар“ за мароканско-шпанската писателка и феминистка Наџат ел Хачми

Фестивалот „Букстар“ (2-4 октомври) ја објави добитничката на истоимената награда за 2023 година - Наџат ел Хачми, која пристигнува во Скопје на отворањето на...

Начини на кои погрешно пиете вода

Научете правилно да пиете вода и отфрлете ги вообичаените заблуди што ја придружуваат оваа секојдневна навика Во денешниот свет, полн со различни опции и информации,...